ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 01/11/2010
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Ανδρέα Λαγό
Ημερομηνία Προβολής: 01/11/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 1 μεγάλη σελινόριζα
- 5 μέτριες πατάτες
- 3 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκ. σκόρδο λιωμένες
- 3 κ.σ. αλεύρι
- 2 ½ φλ. γάλα
- 3 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
- 1/2 φλ. χοντροκομμένα φουντούκια
- 1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα + ½ φλ. για το γκραντινάρισμα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
EΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις πατάτες και την σελινόριζα. Με το ειδικό εργαλείο πού λέγετε μαντολίνο κόβουμε τα λαχανικά σε λεπτές φέτες, τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και λίγο χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
Για την σάλτσα: σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με την μαργαρίνη και το ελαιόλαδο προσέχοντας να μην μας μαυρίσει το σκόρδο, γιατί θα πικρίζει. Ρίχνουμε το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο θυμάρι και την παρμεζάνα.
Σε ένα σκεύος, ταψί πυρίμαχο ή κατσαρόλα, που μπορεί να μπει στο φούρνο, κάνουμε στρώσεις με τις μισές πατάτες τη σελινόριζα και τα μισά φουντούκια, καλύπτουμε με την μισή σάλτσα και επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες πατάτες τα φουντούκια και την σελινόριζα. Καλύπτουμε με τη υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.
Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα, ψήνουμε στο γκριλ για 5΄λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε με φουντούκια και θυμάρι.