ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 09/02/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Από την Μίνα Κακανιά
Ημερομηνία Προβολής: 09/02/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 6 μπούτια κοτόπουλου
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
- 1 λουκάνικο χωριάτικο
- 1 φλ. λευκό κρασί
- 1 φινοκιο
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελ. σκόρδο
- 1 βαζάκι πιπεριές Φλωρίνης
- Ελαιόλαδο Άλτις
- 1 φλ. πράσινες ελιές
- 1 συσκ. ντομάτα κονκασέ Pummaro
- ½ φλ. μαϊντανό
- ½ φλ. βασιλικό
- Αλάτι & πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε το φινόκιο από τις ίνες που έχει απ’ εξώ με ένα μαχαίρι όπως βγάζουμε τις ίνες από τα φασολάκια. Κόβουμε και πετάμε το χοντρό μέρος της βάσης και καθαρίζουμε τα κλωνάρακια του, για να τα χρησιμοποιήσουμε και αυτά. Στη συνέχεια κόβουμε το ξεφλουδισμένο φινόκιο σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόβουμε επίσης το σκόρδο, τις πιπεριές Φλωρίνης, τις ελιές, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τον βασιλικό. Για την συνταγή αυτή χρειαζόμαστε μια κατσαρόλα που να μπαίνει και τον φούρνο. Αν δεν έχουμε μεταφέρουμε το φαγητό σε γάστρα ή σε πυρίμαχο σκεύος με αλουμινόχαρτο.
Την βάζουμε αρχικά στο μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ροδίζουμε ελαφρώς τα μπουτάκια κοτόπουλου ολόκληρα και τα λουκάνικα κομμένα σε φέτες. Προτιμούμε χωριάτικα λουκάνικα, γιατί έχουν αρκετό λίπος που θα νοστιμέψει και θα πήξει την σάλτσα που φτιάχνουμε. Όταν ροδοκοκκινίσουν τα υλικά, τα βγάζουμε και τα κρατάμε στην άκρη σε μια πιατέλα. Στο ίδιο λάδι, που έχει πάρει το άρωμα από το λουκάνικο, ροδίζουμε το φινόκιο, τα κλωναράκια του και το κρεμμύδι. Σε αυτό το σημείο, χαμηλώνουμε την φωτιά, για να μελώσουν τα λαχανικά. Τα αλατίζουμε για να βγάλουν τα υγρά τους.
Στη συνέχεια ρίχνουμε ξανά μέσα στην κατσαρόλα το κοτόπουλο και το κρέας για να τσιγαριστούν. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, τις πιπεριές Φλωρίνης, την ντομάτα κονκασέ και τις ελιές. Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα μην τις κόψετε, ρίξτε τις ολόκληρες! Σ’ αυτό το σημείο καπακώνουμε την κατσαρόλα και την βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για 45 λεπτά. Στο τέλος ρίχνουμε μαϊντανό και βασιλικό και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί άλλα δέκα λεπτά. Έτοιμο! Σερβίρεται με λίγο ρύζι ή ακόμα και σκέτο με τα μελωμένα λαχανικά του.
Πως κάνουμε πιπεριές Φλωρίνης στο σπίτι:
Βάζουμε τις πιπεριές Φλωρίνης στο φούρνο και τις ψήνουμε σε σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους! Αυτό το κάνουμε και στις δύο πλευρές. Τις τυλίγουμε για 5 λεπτά σε εφημερίδα ή τις κλείνουμε σε νάυλον σακούλα για να τις ξεφλουδίσουμε πιο εύκολα. Τις βάζουμε ολόκληρες σε ένα τάπερ ρίχνουμε λίγο ξύδι και τις βάζουμε στο ψυγείο προαιρετικά με λίγο ψιλοκομμένο σκορδάκι. Έτσι έχουμε πάντα διαθέσιμες σπιτικές πιπεριές Φλωρίνης, είτε για να τις βάλουμε στο φαγητό ή για να τις φάμε ως μεζεδάκι.