ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 29/05/2014

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Ματίνα Δελητζά

Ημέρα προβολής 29/05/2014. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.

ΥΛΙΚΑ

Για στρογγυλό ταψί 30cm

Για τη ζύμη:

  • 400 γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Απαλό
  • 1 φλ. χλιαρό νερό
  • 1 κ.γ. ξίδι ή ρακί
  • 1/4 κ.γ. αλάτι


Για τη γέμιση:

  • 3 μεγάλα κολοκυθάκια
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 κίτρινη πιπεριά
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. πιπέρι
  • 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Απαλό
  • 120 γρ. φέτα
  • 1-2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη


Για τη ζύμη:

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι.
Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο, ρίχνουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο, το ξίδι και ανακατεύουμε κυκλικά, με το χέρι, ρίχνοντας το νερό σιγά σιγά.
Πλάθουμε το μείγμα, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια και ανοίγουμε τα φύλλα.

Για τη γέμιση:
Βάζουμε σε ένα μπολ ψιλοκομμένα τα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι, την κίτρινη πιπεριά, την πιπεριά Φλωρίνης και τη φέτα.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, τη φρυγανιά και ανακατεύουμε.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί. Απλώνουμε 2 φύλλα λαδωμένα.
Βάζουμε μέσα 1 φύλλο πατσαβουριαστό.
Λαδώνουμε και ρίχνουμε τη μισή γέμιση.
Καλύπτουμε με 1 φύλλο λαδωμένο, προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων γύρω από το ταψί.
Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο, τη χαράζουμε και τρυπάμε τα φύλλα. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, στους 180-190 βαθμούς.