ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 16/04/2012
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Αντώνη Κιουρκτσή
Ημερομηνία Προβολής: 16/4/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
Για 2 άτομα
Για την φάβα:
- 1 φλ. φάβα Σαντορίνης
- 1 κρεμμύδι
- Χυμό από ½ λεμόνι
- 2 κ.σ. κάπαρη
- 30 ml ελαιόλαδο Άλτις
- Αλάτι, πιπέρι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:
- 1 κρεμμύδι
- 1 φλ. κρασί βινσάντο
- Ελαιόλαδο Άλτις
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και καθαρίζουμε πολύ καλά την φάβα.
Βάζουμε τη φάβα σε κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό σε αναλογία 1 προς 3, δηλαδή για 1 κούπα φάβας 3 κούπες νερό, και ανάβουμε το μάτι σε δυνατή φωτιά μέχρι να αφρίσει η
φάβα.
Ξαφρίζουμε με την τρυπητή κουτάλα καλά, όσες φορές χρειαστεί και στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ολόκληρο μικρό κρεμμύδι στην κατσαρόλα, χαμηλώνοντας τη φωτιά στο μισό.
Αφήνουμετην φάβα να γίνει πολτός ανακατεύοντας συχνά για να μην πιάσει. Σε 45
λεπτά – μια ώρα η φάβα έχει γίνει πουρές,
Εντωμεταξύ κόβουμε ένα κρεμμύδι σε λεπτές φετούλες και το σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο για μερικά λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται και να παίρνει χρώμα.
Σβήνουμε με ένα φλιτζάνι γλυκό κρασί βινσάντο, κατεβάζουμε τη φωτιά στο πιο χαμηλό και ανακατεύουμε για 5-6 ακόμα λεπτά, μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
Κατεβάζουμε τη φάβα από τη φωτιά, αφαιρούμε το κρεμμύδι και την αφήνουμε να κρυώσει.
Αν η φάβα έχει κομματάκια και δεν έχει γίνει πουρές την περνάμε από το μπλέντερ για να γίνει βελουτέ.
Βάζουμε τη φάβα σε μπολ προσθέτουμε ελαιόλαδο, λεμόνι αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε τη φάβα σε ψηλό ποτήρι τύπου Μαρτίνι, διακοσμούμε με το καραμελωμένο κρεμμύδι και την κάπαρη και σερβίρουμε.