ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 19/02/2014

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Στέλιο Λιακόπουλο

Ημέρα προβολής 19/2/2014. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.

YΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:  

  • 340 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. μαργαρίνη με 25% βούτυρο Flora
  • 90 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 αβγά
  • Αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 5 μήλα πράσινα (γκραν σμιθ)
  • 8 μήλα κόκκινα (φούτζι)
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. ζάχαρη καστανή
  • ½ κ.γ. κανέλλα
  • 3 σφην. κονιάκ
  • 80 γρ. σταφίδες


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Για τη ζύμη:

Βγάζουμε από το ψυγείο τη μαργαρίνη με βούτυρο και την αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, τη μαργαρίνη με βούτυρο, τα αβγά και το αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Όταν βγάλουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη βάζουμε στην ταρτιέρα και την ανοίγουμε με τα χέρια. Την τρυπάμε με το πιρούνι
και την καλύπτουμε με λαδόκολλα και ρεβίθια για να μη φουσκώσει.
Την ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά, στους 180 βαθμούς.

Για τη γέμιση:
Καθαρίζουμε τα μήλα.
Κόβουμε όλα τα πράσινα και 4 από τα κόκκινα μήλα σε κυβάκια και τα βάζουμε σε νερό με λεμόνι. Τα υπόλοιπα μήλα τα κόβουμε σε φέτες μισοφέγγαρου.
Βγάζουμε τα μήλα από το νερό με το λεμόνι. Τα μαρινάρουμε με την καστανή ζάχαρη, τη λευκή ζάχαρη, τις σταφίδες και το κονιάκ.
Στρώνουμε  τα μαριναρισμένα μήλα πάνω στην ψημένη τάρτα.
Απλώνουμε από πάνω τα μήλα που έχουμε κόψει σε φέτες μισοφέγγαρου.
Πασπαλίζουμε με κανέλλα και ψήνουμε, για 25 λεπτά, στους 180 βαθμούς.

Βγάζουμε τη μηλόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και τη σερβίρουμε.