ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 07/02/2013

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Patissier Δημήτρη Οικονομίδη

Ημερομηνία προβολής 07/02/13 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 8 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 4 γρ. σόδα
  • 150 γρ. δάκρυα σοκολάτας ή σοκολάτα σε μικρά κομμάτια 
  • 80 γρ. μέλι
  • 280 γρ. γάλα 
  • 140 γρ. ελαιόλαδο Άλτις Απαλό
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 200 γρ. σοκολάτα με 80% κακάο
  • Ξύσμα από 4 μανταρίνια

Για την καραμέλα:

  • 190 γρ. ζάχαρη
  • 25 γρ. γλυκόζη
  • 190 γρ. κρέμα γάλακτος 
  • 50 γρ ελαιόλαδο Άλτις
  • Ξύσμα από 2 μανταρίνια 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα αβγά. Λιώνουμε τα 200 γρ. σοκολάτας μαζί με το ελαιόλαδο στο φούρνο μικροκυμάτων. Βάζουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε το ξύσμα από τα μανταρίνια και το ζεσταίνουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά λίγο πριν βράσει το γάλα. Προσθέτουμε στη λιωμένη σοκολάτα το μέλι και σουρώνουμε το γάλα και το προσθέτουμε κι αυτό σιγά – σιγά. Προσθέτουμε τη σοκολάτα στο μπολ με τα αβγά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα, κοσκινίζουμε και το προσθέτουμε στο μείγμα μας. Αν θέλουμε μπορούμε να παραλείψουμε το κοσκίνισμα. Ανακατεύουμε με τη σπάτουλα ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Τέλος ρίχνουμε τις πέρλες σοκολάτας και αδειάζουμε σε αντικολλητική φόρμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165 βαθμούς για 30 – 40 λεπτά.
Ετοιμάζουμε την καραμέλα, ζεσταίνοντας την γλυκόζη σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε σταδιακά την ζάχαρη για να φτιάξουμε την καραμέλα. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το ξύσμα μανταρινιού. Αποσύρουμε από τη φωτιά πριν αρχίσει να βράζει η κρέμα γάλακτος. Μόλις γίνει η καραμέλα χαμηλώνουμε πάρα πολύ τη φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο. σουρώνουμε την κρέμα γάλακτος και την ρίχνουμε στη καραμέλα. Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο για 15 λεπτά. Διατηρείται στο ψυγείο. Για να το χρησιμοποιήσουμε από το ψυγείο το αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, χωρίς να το ξαναζεστάνουμε. Σερβίρουμε το κέικ μας περιχύνοντας με την καραμέλα.