ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΧΟΡΤΑ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 05/04/2011

Βαθμός δυσκολίας:


Από την Τασούλα Κουφοπούλου

Ημερομηνία Προβολής: 05/4/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. χοντροκομμένο χοιρινό κρέας
  • 250 γρ. χοντροκομμένο μοσχαρίσιο κρέας
  • 1 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια (μόνο το άσπρο μέρος)
  • 1 ματσ. άνηθο
  • 1 ματσ. μαϊντανό
  • Δυόσμο φρέσκο
  • 1 αβγό
  • 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι & πιπέρι

Για τα συνοδευτικά:

  • Άγρια χόρτα εποχής (σέσκουλα, ζοχούς)
  • 2 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσ. άνηθο
  • ½ κιλό σπανάκι
  • Αποξηραμένα δαμάσκηνα
  • Μαϊντανό & δυόσμο
  • Λεμόνι
  • 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Ετοιμάζουμε τους κεφτέδες: μουλιάζουμε το ψωμί σε λίγο λευκό κρασί και το στίβουμε καλά. Κόβουμε μόνοι μας το κρέας σε χοντρό κιμά. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τους 2 κιμάδες, τα μυρωδικά ψιλοκομμένα (δυόσμο, μαϊντανό, άνηθο) και το άσπρο μέρος από τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ρίγανη και ένα αβγό.  Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα για να γίνει αφράτο και να ενσωματωθούν τα υλικά. Πλάθουμε μεγαλούτσικους πλακέ κεφτέδες. Τους αλευρώνουμε ελαφρά και τους περνάμε από τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, να θωρακιστούν ένα-δύο λεπτά. Αυτό το στάδιο δίνει νοστιμιά στον κεφτέ, αλλά μπορούμε να το παραλείψουμε και να τους βάλουμε κατευθείαν στο φούρνο.

 

Ετοιμάζουμε τα λαχανικά: σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε λάδι τα χοντροκομμένα χόρτα για να μαραθούν και στο τέλος ρίχνουμε τα φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα (άνηθο, μαιντανό, δυόσμο). Σβήνουμε με ½ λεμόνι και τα κατεβάζουμε από την φωτιά.

 

Σοτάρουμε το ψωμί: σπάμε το μπαγιάτικο ψωμί σε ψίχουλα. Το ρίχνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι να καβουρδιστεί με ελάχιστο ελαιόλαδο. Όταν ροδοκοκκινήσει είναι έτοιμο.

 

Συνθέτουμε το φαγητό στο ταψί: βάζουμε μια στρώση χόρτα στο ταψί. Ρίχνουμε 3-4 κ.σ. από το ψωμάκι που καβουρδίσαμε. Βάζουμε από πάνω τα δαμάσκηνα, κατά προτίμηση ξινά Σκοπέλου, για να πετύχουμε μια γλυκόξινη γεύση (στην παραδοσιακή καραγκούνικη συνταγή έβαζαν αποξηραμένα κορόμηλα.) Από πάνω τοποθετούμε τους κεφτέδες. Ρίχνουμε από μία κ.σ. καβουρδισμένο ψωμί πάνω από τους κεφτέδες. Περιχύνουμε με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και σκεπάζουμε το ταψί με το αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, στους 200 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο. Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.