ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ "ΣΠΑΣΜΕΝΕΣ" ΠΑΤΑΤΕΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 29/12/2010

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Κωστή Παπαχαραλάμπους

Ημερομηνία Προβολής: 29/12/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 1 φιλέτο κοτόπουλου
  • 4 βρασμένες πατάτες
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο Άλτις

Για τη πάστα αρωματικών:

  • 50 ml ελαιόλαδο Άλτις
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένα μυρώνια
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κ.γ. ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 1 λεμόνι & 1 μοσχολέμονο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε βαθιά φόρμα [πχ. μια φόρμα ψωμιού] βάζουμε το φιλέτο κοτόπουλου, το καλύπτουμε με ελαιόλαδο και το ψήνουμε στο φούρνο στους 90ο C για 40 περίπου λεπτά αναλόγως το μέγεθος του φιλέτου. Το φιλέτο έτσι θα γίνει σαν βραστό και θα πάρει τα αρώματα του ελαιόλαδου. Αυτή η μέθοδος λέγεται “κονφί”.

Για την πάστα αρωματικών: ψιλοκόβουμε τα μυρώνια. Παίρνουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι, το λεμόνι και το μοσχολέμονο. Ψιλοκόβουμε τον ανθό από τον μαϊντανό, χωρίς τα κοτσάνια του. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ προσθέτοντας το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε. Θέλουμε μια ελαφρώς ρευστή πάστα.

Για τις σπασμένες πατάτες: βράζουμε πατάτες σε κρύο νερό με 20 γρ. αλάτι ανά λίτρο νερού. Αφού κρυώσουν τις ξεφλουδίζουμε και τις σπάμε ακανόνιστα σε μικρά κομμάτια με τα χέρια. Τις τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να κάνουν κρούστα. Κάποια κομμάτια θα ξεροψηθούν περισσότερο από άλλα, αλλά αυτό δεν μας πειράζει. Όταν τηγανίζουμε ήδη βρασμένη πατάτα απορροφάει πολύ λιγότερο λάδι και γίνεται ελαφρύτερη. Βάζουμε σε πιάτο δοκιμάζουμε και αλατίζουμε ανάλογα.

Στη συνέχεια στραγγίζουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε σε ακανόνιστα κομμάτια. τα βάζουμε σε ένα ταψάκι, ρίχνουμε λίγο αλάτι και με ένα πινέλο αλείφουμε στο κοτόπουλο την πάστα αρωματικών. Το ψήνουμε στο φούρνο στους 160ο C για 15 λεπτά περίπου.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο και γαρνίρουμε με τις σπασμένες πατάτες.