ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΑΡΑΜΕΛΕΝΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 25/12/2013

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Ξένια Καρακεχαγιά

ΥΛΙΚΑ

  • 5 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 90 γρ. χλιαρό νερό
  • 750 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 200 γρ. γάλα
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 125 γρ. μαργαρίνη με 25% βούτυρο Flora
  • 1 κ.γ. κάρδαμο
  • 2 κ.γ. μαχλέπι
  • Χυμό & ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς:

  • 1 φλ. ανάμικτους ξηρούς καρπούς (φουντούκια, καρύδια, αμύγδαλα) καβουρδισμένους
  • 1/2 φλ. ζάχαρη

Για τη σάλτσα καραμέλας:

  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 50 γρ. νερό
  • 1/2 κ.σ. γλυκόζη
  • 40 γρ. μαργαρίνη με 25% βούτυρο Flora
  • 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος

Για το γλασάρισμα:

  • 200 γρ. λευκή κουβερτούρα
  • 50 γρ. νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη μαγιά με το νερό και 30 γραμμάρια από το αλεύρι. Το αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα να διπλασιαστεί σε όγκο για 1/2 ώρα. Λιώνουμε τη μαργαρίνη με το βούτυρο. Σε ένα κατσαρολάκι χτυπάμε τα αβγά και προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, το αλάτι, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα. Ανάβουμε τη φωτιά στο χαμηλό και ανακατεύουμε, ώσπου να γίνει το μείγμα χλιαρό. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το μείγμα της μαγιάς, το μείγμα της κατσαρόλας και αρχίζουμε χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα να προσθέτουμε το αλεύρι. Όταν η ζύμη γίνει ελαστική και δεν κολλάει ιδιαίτερα στα τοιχώματα προσθέτουμε τη λιωμένη μαργαρίνη με το βούτυρο. Δουλεύουμε το μίξερ μέχρι να πιει η ζύμη όλη τη μαργαρίνη με το βούτυρο. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που να χωράει το διπλό από αυτήν, γιατί κατα το φούσκωμα θα διπλασιαστεί. Αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα και μια μικρή κουβέρτα για 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Για τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς:
Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη να λιώσει σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να καραμελώσει. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε το μείγμα σε λαδόκολλα και όταν σταθεροποιηθεί πλήρως το σπάμε σε κομματάκια.
Για τη σάλτσα καραμέλας:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει σε χαμηλή φωτιά. Έπειτα ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και σταματάμε να ανακατεύουμε, αλλά την ανακινούμε μόνο μέχρι να γίνει καραμέλα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μαργαρίνη με το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και τη γλυκόζη. Ανακατεύουμε καλά και το ξαναβάζουμε στη φωτιά. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά ακόμη. Λαδώνουμε μια φόρμα με σούστα από 24 έως 28 εκατοστά. Στρώνουμε τη μισή ζύμη και σκορπίζουμε τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και βάζουμε και το φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο. Ρίχνουμε λίγη σάλτσα καραμέλας από πάνω και απλώνουμε την υπόλοιπη ζύμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια σαν τσουρέκι. Το βγάζουμε από τον φούρνο και μόλις κρυώσει λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά τη λευκή κουβερτούρα με το νερό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλιά μαργαρίνη με βούτυρο. Απλώνουμε πάνω στη βασιλόπιτα το γλάσο και γαρνίρουμε με σάλτσα καραμέλας με ένα κορνέ ή με το κουτάλι.