ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 16/12/2013
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Nomad Chef Ανδρέα Λαγό. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.
Για 8 άτομα
Για το κέικ:
- 250 γρ. ξινόγαλο
- 3 αβγά
- 150 γρ. καστανή ζάχαρη
- 150 γρ. πετιμέζι
- 150 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
- 1 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
- 1 κ.γ. κάρδαμο σκόνη
- 400-450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
Για το σιρόπι:
- Χυμό από 3 ρόδια
- 200 γρ. ζάχαρη καστανή
Για το σερβίρισμα:
- Σπόρους από 2 ρόδια
- 200 γρ. γιαούρτι
- 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το κέικ
Βάζουμε σε ένα μπολ το ξινόγαλο, τα αβγά, τη ζάχαρη, το πετιμέζι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και τη σόδα κοσκινισμένα, το κάρδαμο, το τζίντζερ και ανακατεύουμε. Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε ένα τηγάνι και την προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα για κέικ. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα σε μια βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα 24 εκ. διάμετρο, στρωμένη με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι όταν τρυπήσουμε το κέντρο του κέικ.
Για το σιρόπι
Στύβουμε τα ρόδια στον αποχυμωτή. Βάζουμε το χυμό ρόδι και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε και βράζουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε να κρυώσει.
Συναρμολόγηση
Όταν βγάλουμε το κέικ από το φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και το βγάζουμε από τη φόρμα. Το περιχύνουμε με σιρόπι και πασπαλίζουμε με τους σπόρους ροδιού.
Ανακατεύουμε το γιαούρτι με την ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.