ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ, ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ & ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 22/02/2013

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Ανδρέα Λαγό

Ημερομηνία Προβολής: 22/2/2013 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video


ΥΛΙΚΑ
(για 4 μερίδες)

  • ½ κ. καλαμαράκια 
  • ½ κ. baby πατάτες
  • 6 σκελ. σκόρδο 
  • 40 γρ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 30 γρ. ούζο
  • Αλάτι – πιπέρι

Για την γέμιση:

  • 50 γρ. ρύζι
  • 150 γρ. νερό
  • 1 κρεμμύδι 
  • 1 σκελ. σκόρδο 
  • ½ ματσ. μαϊντανό 
  • ½ κ.γ κανέλα 
  • 1 κ.γ κιτρινόριζα 
  • Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης 
  • 50γρ. πράσινες ελιές 
  • 30γρ. ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι – πιπέρι
  • 1 κ.σ εστραγκόν & 1 καυτερή πιπερίτσα για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να ετοιμάσουμε τη γέμιση βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το ρύζι και το νερό με λίγο αλάτι να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για 15 λεπτά περίπου, θέλουμε να έχει μαλακώσει αλλά να κρατάει.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε, προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο, τα ποδαράκια από τα καλαμάρια ψιλοκομμένα και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τις ελιές ψιλοκομμένες, τα φιστίκια χοντροκοπανισμένα, τη κανέλα, την κιτρινόριζα, αλάτι, πιπέρι, το ρύζι (με όσο νερό έχει μείνει) και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να χυλώσουν όλα μαζί τα υλικά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα και το μαϊντανό, ανακατεύουμε και κρατάμε στην άκρη.
Βράζουμε τις πατάτες για 10 λεπτά σε αλατισμένο νερό, τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε στη μέση. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα, πασπαλίζουμε τις πατάτες με αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και τις απλώνουμε στο ταψί. Γεμίζουμε τα καλαμαράκια και τα κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα. Βάζουμε τα καλαμαράκια πάνω στις πατάτες, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, πιπέρι και περιχύνουμε με το ούζο και το ελαιόλαδο. Σκορπάμε μέσα στις πατάτες τις σκελ. σκόρδου.
Ψήνουμε για 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο εστραγκόν και πιπερίτσα.