ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 21/12/2012
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Ανδρέα Λαγό
Ημερομηνία προβολής 21/12/12 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής
ΥΛΙΚΑ
(για 4 άτομα)
- 1 γαλοπούλα (περίπου 2 κ.)
- 3 σκελ. σκόρδο
- 2 κ.σ μέλι Αττική
- 1 ½ κ.γ μαραθόσπορο
- 1 κ.γ ξερό φασκόμηλο
- 1 κ.σ θυμάρι
- 2 κ.γ πάπρικα γλυκιά
- 1 πορτοκάλι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
- Αλάτι – πιπέρι
Για το γλάσο:
- 3 κ.σ μέλι Αττική
- 1 κ.σ ξίδι μπαλσάμικο
- ½ κ.σ κολίανδρο
- 2 κ.σ ελαιόλαδο Άλτις
- ¼ κ.γ. κανέλα
- Χυμό από 1 πορτοκάλι
- 10 αποξηραμένα νεκταρίνια
- 350 γρ. νερό
- Αλάτι – πιπέρι
Για τα λαχανικά φούρνου:
- 300 γρ. baby πατάτες
- 2 κ.σ μέλι Αττική
- 5 – 6 μικρά παντζάρια
- 4 καρότα
- 4 λευκές ρέβες
- 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon Maille Originale
- 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- 2 κ.σ. αρωματικά (ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο)
- ½ κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 70 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora Soft
- Αλάτι – πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μέσα στο γουδί ή σε ένα μπλέντερ, βάζουμε το μαραθόσπορο, τη πάπρικα, το φασκόμηλο, το μέλι, 1 – 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Πλένουμε και στεγνώνουμε τη γαλοπούλα καλά μέσα-έξω και τη κόβουμε σε κομμάτια ή την αφήνουμε ολόκληρη. Αλείφουμε όλη τη γαλοπούλα μέσα-έξω με τη μαρινάδα με το μέλι. Περιχύνουμε την γαλοπούλα με το χυμό από ½ πορτοκάλι. Κλείνουμε τη γαλοπούλα σε σακούλα μαζί με την κούπα του πορτοκαλιού που στύψαμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
Σε ένα ταψί απλώνουμε διπλή λαδόκολλα. Βάζουμε τη γαλοπούλα, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, τυλίγουμε την γαλοπούλα στη λαδόκολλα και σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2 – 2 ½ ώρες.
Στη συνέχεια βγάζουμε τη γαλοπούλα από τη λαδόκολλα και την αλείφουμε με το γλάσο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο γκριλ για 15 λεπτά ακόμα. Ανά διαστήματα μπορούμε να ανοίγουμε και να την αλείφουμε με γλάσο ξανά, προσέχοντας να μην καεί το γλάσο.
Ετοιμάζουμε το γλάσο βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι το νερό, τα νεκταρίνια, κόλιανδρο, κανέλα, μπαλσάμικο, ελαιόλαδο, χυμό από 1 πορτοκάλι και 1 κ.σ. μέλι. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα νεκταρίνια. Αν δεν βρούμε αποξηραμένα νεκταρίνια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα βερίκοκα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο .
Βάζουμε το μείγμα στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε (αν είναι πολύ παχύρευστη διαλύουμε με λίγο νερό). Αδειάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Εάν θέλουμε, στο γλάσο που θα περισσέψει προσθέτουμε λίγη μουστάρδα και συνοδεύουμε μ’ αυτό τη γαλοπούλα. Το γλάσο μας, διατηρείται για 3 – 4 μήνες στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά φούρνου, ξεκινώντας με το βράσιμο τους σε ξεχωριστές κατσαρόλες με αλατισμένο νερό, για 10 λεπτά περίπου τις πατάτες και 15-20 λεπτά τα παντζάρια και τα καρότα. Σουρώνουμε και τα κρυώνουμε πολύ καλά. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη μαργαρίνη με βούτυρο, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, τη μουστάρδα, το σκόρδο, φρέσκο δενδρολίβανο, ρίγανη φρέσκια, τη πάπρικα και ανακατεύουμε καλά.
Κόβουμε τις πατάτες και τις ρέβες στη μέση, τα καρότα στη μέση και στη συνέχεια κατά πλάτος και τα βάζουμε σε ένα μπολ, κόβουμε τα παντζάρια στα 2 και τα βάζουμε σε ξεχωριστό μπολ για να μην χρωματίσουνε τα υπόλοιπα λαχανικά. Πασπαλίζουμε και τα 4 λαχανικά με αλάτι, πιπέρι, και τα αλείφουμε με μαργαρίνη με βούτυρο, αναταράσσουμε για να ανακατευτούν.
Τοποθετούμε στην επιφάνεια ενός ταψιού μια λαδόκολλα και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με τη παρμεζάνα. Απλώνουμε τα λαχανικά πάνω από την παρμεζάνα, ανάποδα με τη φλούδα τους προς τα πάνω και ψήνουμε για 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο και με τη βοήθεια ενός δεύτερου ταψιού αναποδογυρίζουμε τα ψητά λαχανικά, ξεκολλάμε την λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσουν πριν σερβίρουμε.