ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ & ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΝΓΚΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 14/12/2010

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Σάκη Τζανέτο

Ημερομηνία Προβολής: 14/12/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

Για 4 άτομα 

  • 8 γαρίδες Νο 1
  • 4 γαλλικές σαλάτες
  • 1 αγγούρι
  • 2 αγκινάρες
  • 1 λεμόνι
  • Αλάτι & πιπέρι

Για το βράσιμο της γαρίδας:

  • 1 κρεμμύδι
  • Κόκκους μαύρου πιπεριού
  • ½ φινόκιο
  • 50 ml ξίδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κλων. σέλερι
  • Αλάτι & πιπέρι

Για τη σάλτσα:

  • 1 μάνγκο
  • 1 αβοκάντο
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα
  • ½ κ.γ. sweet chilly sauce
  • 2 κ.σ. αγουρέλαιο Άλτις
  • Αλάτι & πιπέρι

Για τη βινεγκρέτ:

  • 60 ml αγουρέλαιο Άλτις
  • 20 ml βαλσάμικο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα Hellmann’s
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε σε νερό τα παρακάτω υλικά: ένα κρεμμύδι, κόκκους πιπεριού, μισό φινόκιο, μια σκελίδα σκόρδο, ένα κλωνάρι σέλερι, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι. Όταν πάρει βράση προσθέτουμε τις γαρίδες και τις βράζουμε για 5 λεπτά. Καταλαβαίνουμε ότι έβρασαν όταν ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού. Τις αφαιρούμε από την κατσαρόλα για να τις χρησιμοποιήσουμε στη σαλάτα. Σουρώνουμε το ζωμό από τα λαχανικά και τον φυλάμε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφός τους και τις κόβουμε σε κομμάτια.

Φτιάχνουμε τη βινεγκρέτ ανακατεύοντας καλά το λάδι με το βαλσάμικο και μια κουταλιά μουστάρδας. Αφαιρούμε τα μεγάλα φύλλα από τις γαλλικές σαλάτες, τα κρατάμε για μια μελλοντική πράσινη σαλάτα, κόβουμε το σκληρό μέρος από το κοτσάνι, προσέχοντας να μην χωρίσουν τα φύλλα της και τις μαρινάρουμε ραντιζοντάς τις με τη βινεγκρέτ και αλατοπίπερο. Τις αφήνουμε να μαριναριστούν, όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα μέρη της σαλάτας.

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες κρατώντας μόνο την καρδιά τους- τις βάζουμε σε μπολ και ρίχνουμε από πάνω λίγη βινεγκρέτ, αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμονιού για να μαριναριστούν. Κόβουμε με τη βοήθεια του αποφλοιωτή λεπτές φέτες κατά μήκος του αγγουριού που μοιάζουν με ‘γραβάτες’ και τις αλατίζουμε ελαφρώς.

Φτιάχνουμε τη σάλτσα μάνγκο: κόβουμε το μάνγκο και το αβοκάντο σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα, την τσίλι σος, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε.

Συνθέτουμε την σαλάτα ως εξής: στον πάτο κάθε πιάτου βάζουμε μια κουταλιά από τη σάλτσα μάνγκο. Τοποθετούμε από πάνω μία γαλλική σαλάτα την οποία τυλίγουμε από γύρω με τη ‘γραβάτα’ αγγουριού. Από πάνω σκορπάμε κομμάτια γαρίδας και φετούλες μάνγκο.

Είναι μια ιδιαίτερη σαλάτα για ένα επίσημο τραπέζι!