ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 29/05/2013
Βαθμός δυσκολίας:
Aπό την Κασσιανή Οικονομίδου
Ημερομηνία προβολής 29/05/2013 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής
ΥΛΙΚΑ
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 1 lt γάλα
- 200 γρ. ζάχαρη
- 90 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 3 αβγά
- 1 λοβό βανίλιας
- Ελαιόλαδο Άλτις για το άλειμμα των φύλλων
Για το σιρόπι:
- 1 κ. ζάχαρη
- 300-350 γρ. νερό
- 2-3 σταγόνες λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τα αβγά και τα χτυπάμε με τον αβγοδάρτη ή με το μίξερ χειρός για να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά. Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με τα σποράκια της βανίλιας. Λίγο πριν βράσει σουρώνουμε το γάλα μέσα στο μείγμα με το σιμιγδάλι και το μεταφέρουμε όλο στη φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια για να δέσει και να μην κολλήσει. Αλείφουμε με ελαιόλαδο το σκεύος που θα ψήσουμε το γαλακτομπούρεκο. Διπλώνουμε κάθε φύλλο στη μέση κατά μήκος, αλείφουμε με ελαιόλαδο και το κόβουμε κάθετα στα 3. Βάζουμε μια κ.σ. κρέμα 5 εκατοστά από την άκρη κάθε λωρίδας, κλείνουμε από πάνω, δεξιά και αριστερά με το φύλλο και τυλίγουμε σε ρολό, όπως κάνουμε με τα ντολμαδάκια. Βάζουμε κάθε ροζέτα που φτιάξαμε όρθια μέσα στο ταψί. Αλείφουμε με ελαιόλαδο τις ροζετούλες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω αντίσταση για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει. Βάζουμε το ταψάκι μια σκάλα κάτω από τη μέση. Αν το ψήσουμε σε αέρα θα το ρυθμίσουμε στους 170 βαθμούς.
Για το σιρόπι: βράζουμε το νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη με το λεμόνι και από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός το αφήνουμε για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο σιρόπι και αφήνουμε να κρυώσει.
Ρίχνουμε το κρύο παχύρρευστο σιρόπι στο καυτό γαλακτομπούρεκο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο το γλυκό μας και σερβίρουμε.