ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΛΕΒΑΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 03/06/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Ανδρέα Λαγό

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

  • 2 ροδάκινα
  • 2 βερίκοκα
  • 8 κεράσια
  • 2 βανίλιες
  • 4 φράουλες
  • 2 βανίλιες
  • 5-6 μούρα
  • 3 μοσχολέμονα
  • 1 τσαμπί σταφύλι χωρίς κουκούτσι
  • ½  πεπόνι
  • 6 κ.σ. κρέμα βανίλια υποβρύχιο
  • Άνθη λεβάντας
  • 500 μλ ανθρακούχο νερό ή αφρώδη οίνο

Για το σιρόπι:

  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 3 κ.γ. ξερή λεβάντα
  • 1 στικ βανίλιας
  • 1 ½  φλ. νερό
  • 1 μοσχολέμονο (ή λεμόνι)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σιρόπι

Ρίχνουμε το νερό και την ζάχαρη μαζί σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέτουμε ένα μοσχολέμονο (λαιμ) για να μην ζαχαρώσει το μίγμα και μια βανίλια για άρωμα. Βράζουμε για 10 λεπτά, από την στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει. Στην συνέχεια κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και ρίχνουμε αποξηραμένη λεβάντα. Δεν την βράζουμε ποτέ την λεβάντα, γιατί θα χάσει τα αιθέρια έλαια της. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Για τα φρούτα

Σε ένα μπολ  κόβουμε τα φρούτα σε χοντρά κομμάτια. Κόβουμε ένα πεπόνι στη μέση και το αδειάζουμε με ένα παριζιέν, σε μπαλίτσες. Δεν πετάμε το άδειο πεπόνι, θα το χρησιμοποιήσουμε ως μπολ για να σερβίρουμε την φρουτοσαλάτα. Κόβουμε επίσης μοσχολέμονα στα 4 και τα ρίχνουμε στην φρουτοσαλάτα για άρωμα (δεν τα τρώμε!). Αφήνουμε τα φρούτα στην κατάψυξη για 10 λεπτά για να κρυώσουν καλά.

Στη συνέχεια, σουρώνουμε το σιρόπι και περιχύνουμε με αυτό τα φρούτα. Τα αφήνουμε 5-10 λεπτά, να ρουφήξου  το σιρόπι.

Σε έξι ποτήρια ή μπολ παγωτού, τα οποία τα έχουμε βάλει πρώτα στην κατάψυξη μοιράζουμε τα φρούτα και προσθέτουμε αρκετό εξτρά σιρόπι. Γεμίζουμε το ποτήρι με 1/3 φλ. ανθρακούχο νερό ή τον αφρώδη οίνο, για να “γαργαλάει” την γλώσσα και να σπάσει την γλύκα του σιροπιού! Τοποθετούμε από μια κουταλιά υποβρύχιο  και στολίζουμε με ένα κλαδάκι λεβάντας.

TIPS

Αντί για λεβάντα  μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τριαντάφυλλο.