ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 10/04/2014
Βαθμός δυσκολίας:
Aπό την Chef Αλεξάνδρα Τακορίδη
Ημέρα προβολής 10/04/2014. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.
ΥΛΙΚΑ
- 3 πλοκάμια από χταπόδι μεγέθους Τ2
- 200 ml κόκκινο κρασί
- Λευκό Βαλσαμικό Ξίδι
- 2-3 σκελ. σκόρδο
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2-3 καρότα
- 2-3 κλων. φρέσκο θυμάρι
- 1 σαλάτα ανάμεικτη
- Αλάτι-πιπέρι
Για τη γέμιση:
- 1 φλ. πλιγούρι
- ½ ματσ. μαϊντανό
- 1 ματσ. μυρώνια
- 3 κ.σ. ντομάτα κονκασέ Pummaro
- 500 γρ.φύλλο χωριάτικο
- 4 κρεμμύδια φρέσκα
- 3-4 κρεμμύδια ξερά
- 1 πράσο
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
- Αλάτι-πιπέρι
EKTEΛΕΣΗ
Βράζουμε το χταπόδι, με κρασί, λευκό βαλσαμικό ξίδι, θυμάρι και σκόρδο. Προσθέτουμε τα καρότα, το κρεμμύδι, σκεπάζουμε και το αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει και να γίνει al dente.
Για τη γέμιση:
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά.
Μουλιάζουμε το πλιγούρι σε χλιαρό νερό μέχρι να αφρατέψει και το στύβουμε. Σωτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια με ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε το πράσο, το φρέσκο κρεμμύδι, ελαιόλαδο και αλάτι.
Κόβουμε το βρασμένο χταπόδι και το προσθέτουμε στα λαχανικά.
Ρίχνουμε το πλιγούρι και τη ντομάτα.
Προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα μυρώνια και το μαϊντανό.
Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και απλώνουμε εναλλάξ 4 φύλλα πασπαλισμένα με ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τη γέμιση.
Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων και αλείφουμε με νερό.
Βάζουμε ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφουμε με νερό και ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στους 180 για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρουμε τη χταποδόπιτα. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, βαλσαμικό ξίδι, αλάτι και ανακατεύουμε.
*Συνοδεύεται και ως κυρίως πιάτο, με μια δροσερή σαλάτα τρυφερών σαλατικών με βινεγκρέτ από το λάδι που σιγοψήθηκε το χταπόδι, λευκό βαλσαμικό ξίδι, λεμόνι και μουστάρδα με κόκκους σιναπιού.