ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 17/06/2013
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Γιάννη Τσιβουράκη
Ημερομηνία προβολής 17/06/2013 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής
ΥΛΙΚΑ
(για 4 άτομα)
- 1 χταπόδι (600 – 700 γρ.)
- 500 γρ. κατεψυγμένες μπάμιες Ifantis
- 120 ml ελαιόλαδο Άλτις
- 1 κρεμμύδι
- 80 ml χυμό αγουρίδας
- 2 ντομάτες
- 1 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κλων. φρέσκο θρούμπι
- 1 κ.σ. ξερό θρούμπι
- Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά το χταπόδι το καθαρίζουμε και το βάζουμε στην κατσαρόλα με το μισό ελαιόλαδο. Βάζουμε τη δάφνη, φρέσκο θρούμπι και τους κόκκους πιπεριού και αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά περίπου στα υγρά του. Όταν απορροφηθούν τα υγρά του, το κόβουμε σε μπουκιές. Ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε ένα βαθύ τηγάνι και αφήνουμε να σοταριστεί με λίγο ελαιόλαδο. Σβήνουμε με την αγουρίδα ή αν δεν έχουμε, με ξύδι ή με βαλσαμικό ξύδι. Στη συνέχεια βάζουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες ή τριμμένες στο τρίφτη και το χταπόδι. Προσθέτουμε, περίπου, 1 ποτ. νερό, αλατίζουμε με προσοχή και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Βάζουμε τις μπάμιες σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και τις σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, ίσα – ίσα για να θωρακιστούν και τις σβήνουμε με αγουρίδα ή αν δεν έχουμε, με ξύδι ή με βαλσαμικό ξύδι. Τέλος απλώνουμε σε ταψί τις μπάμιες, το χταπόδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Σερβίρουμε περιχύνοντας με ωμό ελαιόλαδο.