ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 15/12/2014
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Γιώργο Ηλιού
Ημέρα προβολής 15/12/14. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.
ΥΛΙΚΑ
- 2 ½ κιλά κόκορα
- 600 γρ. κιμά αγριογούρουνου
- 150 γρ. καπνιστό μπέικον
- 60 γρ. πορτσίνι αποξηραμένα
- 1-2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
- 3 σκελ. σκόρδο
- 250 γρ. κάστανα βρασμένα
- 1 μήλο
- 2 κ.σ. βούτυρο Lurpak (για το σωτάρισμα)
- 2,5 ml calvados ή κονιάκ
- 1 κ.σ. μείγμα 4 μπαχαρικών
- ½ ματσ. μυρώνια
- 150 γρ. βούτυρο Lurpak (για άλλειμα στο εσωτερικό της πέτσας)
- 3 κ.σ. μουστάρδα με μέλι Kalamata Papadimitriou
Για τη γαρνιτούρα:
- 3 καρότα
- 1-2 πράσα
- 1 σέλερι
- 2 κ.σ. βούτυρο Lurpak
- 200 γρ. μηλίτη
- 2 φλ. ζωμό κότας
- 1 κλων. φρέσκο θυμάρι
- ¼ ματσ. μυρώνια
- Αλάτι
Για το σερβίρισμα:
- 5 κ.σ. γαρνιτούρα
- 2 κ.σ. μουστάρδα με μέλι Kalamata Papadimitriou
- ¼ ματσ. μυρώνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη γέμιση:
Ψιλοκόβουμε ο καπνιστό μπέικον, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Κόβουμε σε φέτες τα πορτσίνι, τα βρασμένα κάστανα και το μήλο.
Σωτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το καπνιστό μπέικον. Προσθέτουμε το βούτυρο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον κιμά, τα πορτσίνι, τα βρασμένα κάστανα και το μήλο.
Σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε λίγο από το ζωμό μανιταριών, το μείγμα μπαχαρικών και αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση με τον κιμά να σιγοβράσει, για 10 λεπτά.
Για τη γαρνιτούρα:
Ψιλοκόβουμε το πράσο, τα καρότα και το σέλερι.
Σωτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το πράσο με βούτυρο. Προσθέτουμε τα καρότα, το σέλερι και ρίχνουμε αλάτι. Σβήνουμε με τον μηλίτη.
Προσθέτουμε το ζωμό κότας, το φρέσκο θυμάρι και τα μυρώνια ψιλοκομμένα.
Για το άλειμμα στο εσωτερικό της πέτσας:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με τη μουστάρδα με μέλι.
Μεταφέρουμε τον κόκορα σε ένα ταψί και γεμίζουμε το εσωτερικό της πέτσας με το μείγμα της μουστάρδας με το βούτυρο.
Βάζουμε τη γέμιση στο εσωτερικό του κόκορα.
Ράβουμε και δένουμε τον κόκορα με σπάγγο.
Απλώνουμε μέσα στο ταψί τη γαρνιτούρα και αλατίζουμε.
Τυλίγουμε το ταψί με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 170 βαθμούς, για 2 ½ περίπου ώρες.
Αφού ψηθεί, βγάζουμε τον σπάγγο, αφαιρούμε τη γέμιση, κόβουμε σε κομμάτια τον κόκορα και σερβίρουμε.
Έπειτα, χτυπάμε στο multi ένα μέρος από τη γαρνιτούρα με λίγο ζουμί και 2 κουταλάκια μουστάρδα με μέλι.
Περιχύνουμε τον κόκορα, πασπαλίζουμε με μυρώνια και σερβίρουμε.