ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 10/01/2012
Βαθμός δυσκολίας:
Από την Τίτσα Λάβδα
Ημερομηνία Προβολής: 10/1/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό χοιρινό για ρολό
- 3 κυδώνια
- 3 μήλα
- 50 γρ. σταφίδες
- 10 δαμάσκηνα
- ½ ποτ. κόκκινο κρασί
- ½ ποτ. χυμό πορτοκάλι
- 50 γρ. κουκουνάρι
- Αλάτι, πιπέρι
- 2 κ.σ. μέλι
- 3 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα
- Μαργαρίνη Βιτάμ Culinesse
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε το χοιρινό για να ανοίξει, ώστε να μπορέσουμε να το γεμίσουμε και να το τυλίξουμε ή ζητάμε από τον κρεωπώλη να μας το χτυπήσει.
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα μήλα και τα κυδώνια κυδωνάτα και τα βάζουμε μέσα σε μπολ με νερό και λεμόνι για να μην μαυρίσουν μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε. Αν μας φαίνεται δύσκολο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κυδώνια με τη φλούδα τους.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα δαμάσκηνα, αν δεν έχουμε απύρηνα.
Απλώνουμε το χοιρινό σε βαθύ ταψί και το αλείφουμε και από τις δύο πλευρές με μαργαρίνη. Αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές.
Βάζουμε στην μέση του χοιρινού σειρές με τα μήλα, τα κυδώνια, τα δαμάσκηνα, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και βάζουμε σε κουταλιές από πάνω τη μαρμελάδα –δεν χρειάζεται να την απλώσουμε γιατί θα πάει παντού μόλις ζεσταθεί.
Το τυλίγουμε προσεκτικά σηκώνοντας της δύο πλευρές, ώστε να μπουν η μία κάτω από την άλλη. Δεν θα φτιάξουμε ένα τέλειο ρολό γιατί η γέμιση είναι μπόλικη. Για να ενώσουμε καλά το τυλιγμένο χοιρινό καρφώνουμε ξύλινα σουβλάκια.
Βάζουμε στο ταψί τα μήλα, κυδώνια και δαμάσκηνα που δεν μας χώρεσαν μέσα στο χοιρινό και τα αλατοπιπερώουμε καλά. Αναμιγνύουμε το κρασί με τον χυμό πορτοκάλι και περιχύνουμε το κρέας. Προσθέτουμε από πάνω λίγη ρευστή μαργαρίνη για να κάνει ωραία κρούστα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 2 ώρες. Τα πρώτα 10 λεπτά ψήνουμε στους 250 και κατεβάζουμε στους 200 για την υπόλοιπη ώρα. Ραντίζουμε το κρέας με την σάλτσα απο το ταψί ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι χρειάζεται μία ώρα ψήσιμο για κάθε κιλό κρέατος.
Για να σερβίρουμε κόβουμε το κρέας σε μερίδες, αφήνοντας από ένα σουβλάκι σε κάθε κομμάτι για εφέ. Προσθέτουμε μερικά φρούτα για γαρνιτούρα και περιχύνουμε με σάλτσα από το ταψί.