ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 10/04/2012
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Γιάννη Μπέσιο
Ημερομηνία Προβολής: 10/4/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλ. ελαιόλαδο Άλτις
Για το σιρόπι:
- 8 φλ. νερό
- 2 φλ. ζάχαρη
- ¾ φλ. μέλι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 2 κόκκους μπαχάρι
- 1 ξυλ. κανέλα
- Φύλλα δυόσμου
Για τη σάλτσα με τα βερίκοκα:
- 10 βερίκοκα
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 1 κόκκο μπαχάρι
- Χυμό από 1 πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε με το σιρόπι ρίχνοντας σε κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, δύο κόκους μπαχάρι, ένα ξύλο κανέλας και έναν αστεροειδή γλυκάνισο και το αφήνουμε να πάρει μια βράση και να δέσει ελαφρά για περίπου 10-15 λεπτά.
Για το χαλβά ρίχνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το χοντρό και το ψιλό σιμιγδάλι και ανακατεύουμε, τσιγαρίζοντας το χαλβά μεχρι να παρει χρώμα και από ξανθός σιγά σιγά να σκουρήνει.
Μόλις πάρει χρώμα ο χαλβάς και το σιρόπι πάρει βράση, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μια κουτάλα της σούπας προσθέτουμε λίγο λίγο το σιρόπι στο σιμιγδάλι προσεκτικά γιατί οι πρώτες κουταλιές θα τσιτσιρίσουν και θα βγάλουν πολλούς ατμούς πάνω από την κατσαρόλα.
Σταδιακά αδειάζουμε όλο το σιρόπι στο σιμιγδάλι και το ξαναβάζουμε στη φωτιά μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει και να κάνει φουσκάλες το σιμιγδάλι.
Κατεβάζουμε ξανά την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα και με το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε τον χαλβά να σταθεί.
Βάζουμε τα βερίκοκα να βράσουν για 3-5 λεπτά σε ελάχιστο νερό μαζί με έναν αστεροειδή γλυκάνισο και ένα μπαχάρι, ίσα ίσα να ενυδατωθούν.
Στύβουμε το πορτοκάλι για το χυμό.
Σε μπλέντερ προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και τα βερίκοκα που έχουν μαλακώσει και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν ένας πολτός.
Σε ποτήρι ρίχνουμε λίγη από την κρέμα βερίκοκου στον πάτο, από πάνω προσθέτουμε χαλβά μέχρι τα ¾ του ποτηριού, ρίχνουμε από πάνω άλλη μία κουταλιά κρέμας βερίκοκου, διακοσμούμε με ένα φύλλο δυόσμου και σερβίρουμε.