ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΑΒΓΑ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΒΛΗΤΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 24/10/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Ανδρέα Λαγό

Ημερομηνία Προβολής: 24/10/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

Για 2 μερίδες

Για την αρωματική σος:

  • 1 κ.γ. σπόρους κόλιανδρο
  • 1 κ.γ. σπόρους κύμινο
  • 1 κ.γ. μαυροκούκι
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 50 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ Culinesse
  • Αλάτι

Για το γιαούρτι:

  • 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • Αλάτι
  • 1 κ.σ. σκορδόλαδο (προαιρετικό)

Για τα βλήτα:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 200 γρ. βλήτα βρασμένα
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο

Για τα αυγά:

  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • Θαλασσινό αλάτι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4 φέτες χωριάτικο ψωμί ή 4 μικρές πίτες για σουβλάκι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την αρωματική σος: βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τη μαργαρίνη σε ένα μικρό τηγάνι και καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά -αυτό το κάνουμε για να βγάλουν τα αιθέρια έλαιά τους και να μυρίζουν περισσότερο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαργαρίνη ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και κατεβάζουμε γρήγορα από τη φωτιά. Αν χρησιμοποιήσουμε ρευστή μαργαρίνη βγάζουμε τους σπόρους από τη φωτιά και την προσθέτουμε ανακατεύοντας για να λιώσει περισσότερο. Μπορούμε να κάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα από την σος και να την αποθηκεύσουμε στο ψυγείο.

Για το γιαούρτι: ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να σερβίρουμε. Το σκορδόλαδο είναι απλώς ελαιόλαδο στο οποίο έχουμε προσθέσει φέτες σκόρδου για να το αρωματίσουμε. Μπορούμε να φτιάξουμε μια ποσότητα και να την αποθηκεύσουμε σε μπουκαλάκι για να το χρησιμοποιούμε όπου μας αρέσει. Υπολογίστε για 200ml ελαιόλαδο 3-4 σκελίδες σκόρδο σε φέτες. Όσο πιο πολύ σκόρδο, τόσο πιο έντονο το αποτέλεσμα!

Αλείφουμε με ελαιόλαδο και φρυγανίζουμε τις πίτες ή το χωριάτικο ψωμί στην φρυγανιέρα.

Παράλληλα σε ένα άλλο τηγάνι με καπάκι σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα με το ελαιόλαδο και μαραίνουμε τα φύλλα από το σπανάκι.  Το σπανάκι θέλει ένα λεπτό για να μαραθεί, αν το αφήσουμε παραπάνω θα λιώσει!

Βγάζουμε το σπανάκι και στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε μισό δάχτυλο νερό, το ξύδι, το φύλλο δάφνης και το αλάτι, σπάμε μέσα τα αυγά και καλύπτουμε το σκεύος με το καπάκι. Αχνίζουμε τα αυγά για δύο-τρία λεπτά ίσα ίσα να σταθεροποιηθεί το ασπράδι τους. Αν τα θέλουμε πιο σφιχτά τα αφήνουμε λίγο παραπάνω παακολουθώντας τα.

Σε μια μεγάλη πιατέλα αραδιάζουμε τις φρυγανισμένες φέτες και τις αλείφουμε με το γιαούρτι, από πάνω μοιράζουμε το σπανάκι και στη κορυφή προσεκτικά με μια τρυπητή κουτάλα τοποθετούμε τα αυγά.  Αν μόλις έχουμε φτιάξει την αρωματική σος την ρίχνουμε με κουτάλι πάνω από τα αβγά. Αν την είχαμε αποθηκευμένη στο ψυγείο την ζεσταίνουμε μέχρι να αφρίσει και περιχύνουμε τα αυγά. Τέλος προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

*Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε σε ένα πιάτο το γιαούρτι, το σπανάκι και από πάνω το αυγό, το φρυγανισμένο ψωμί το σερβίρουμε δίπλα κομμένο σε χοντρά κομμάτι με τι χέρι.