ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΑΝΤΙΔΙΑ ή ΒΛΗΤΑ ΦΑΓΑΚΙ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 30/03/2011

Βαθμός δυσκολίας:

 


Από την Ελένη Ψυχούλη

Ημερομηνία Προβολής: 30/3/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

 

1 κιλό αντίδια (ή βλήτα, όταν είναι στην εποχή τους)

6-7 κολοκυθάκια μαζί με τους ανθούς τους

2-3 πατάτες

2 σκελ. σκόρδο

1 ξερό κρεμμύδι

2 ώριμες ντομάτες

1 ματσ. μαϊντανό

1 κ.γ. ζάχαρη

Χυμό από ½  λεμόνι

1 φλ. ελαιόλαδο Άλτις παραδοσιακό

2-3 κ.σ. αγουρέλαιο Άλτις

Αλάτι & πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε μέτρια κομμάτια και κρατάμε τους ανθούς στην άκρη. Κόβουμε τα χόρτα με τα χέρια σε χοντρά κομμάτια, αφού τα πλύνουμε πολύ καλά.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε τα χόρτα λίγα λίγα στην κατσαρόλα και τα φέρνουμε δυό βόλτες μέχρι να μαραθούν. Κόβουμε την ντομάτα σε κυβάκια και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε και 2-3 σκελίδες σκόρδο (δεν τις βάζουμε στο σοτάρισμα, γιατί δεν θέλουμε να βγάλουν έντονο άρωμα). Στο τέλος ρίχνουμε και τους κολοκυθανθούς. Το μυστικό για μια νόστιμη λαδερή κατσαρόλα είναι να χαμηλώσουμε τη φωτιά και να σιγομαγειρέψουμε το φαγητό, χωρίς να προσθέσουμε καθόλου νερό, περιμένοντας να μείνει με το λάδι του. Δέκα λεπτά αργότερα, όταν μαλακώσουν τα λαχανικά, είναι έτοιμο το φαγητό. Πριν το κατεβάσουμε από την φωτιά ρίχνουμε το χυμό λεμόνι και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε πιπέρι, σβήνουμε την φωτιά και σερβίρουμε, περιχύνοντας με αγουρέλαιο.

 

ΤΙΡ:

Το ελαιόλαδο είναι καλύτερο να το προσθέτουμε ωμό στο τέλος, γιατί διατηρεί όλη την γεύση και το άρωμα του.