ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΨΑΡΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΙΝΟΚΙΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 17/03/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Μαρήλια Πιπέρογλου

Ημερομηνία Προβολής: 18/4/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

Για 4-6 μερίδες

  • ½ κιλό φιλέτο λευκού ψαριού
  • 1 φινόκιο
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 4 λάιμ
  • ½ καυτερή πράσινη μακεδονίτικη πιπεριά
  • 1 καυτερή κόκκινη πιπεριά τσίλι
  • 1 ματσ. μυρώνια
  • Ελαιόλαδο Άλτις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη συγκεκριμένη συνταγή μπορούμε να επιλέξουμε εκτός από συναγρίδα, σφυρίδα, φαγκρί, πεσκανδρίτσα, τσιπούρα πελαγίσια ή οποιοδήποτε άλλο ψάρι με λευκό, σφιχτό κρέας.
Καθαρίζουμε καλά το φιλέτο του ψαριού και αφαιρούμε προσεκτικά την πέτσα του με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι.
Βάζουμε το φιλέτο του ψαριού σε μικρό και ρηχό ταψάκι και το καλύπτουμε με χυμό από τα λάιμ. Ανάλογα με το πόσο μικρό ή μεγάλο είναι το σκεύος μπορεί να χρειαστούμε 1-2 λάιμ.
Βάζουμε το φιλέτο του ψαριού με το λάιμ στην κατάψυξη για περίπου μισή ώρα για να απορροφήσει τα αρώματα και να σφίξει λίγο η σάρκα του.
Ετοιμάζουμε τη μαραθόριζα βγάζοντας το εξωτερικό φύλλο που είναι πιο σκληρό, κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε την “καρδιά” που επίσης είναι σκληρή.
Κόβουμε την υπόλοιπη μαραθόριζα σε πολύ λεπτές φετούλες.
Βάζουμε τη μαραθόριζα σε ένα μπολ και περιχύνουμε με 1 κουταλιά της σούπας χυμό λάιμ, 1-2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο αρωματισμένο με λεμόνι. (Ψιλοκόβουμε φλούδα λεμονιού σε ένα βαζάκι, την καλύπτουμε με ελαιόλαδο και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 μέρες να βγάλει τα αρώματά του).
Αλατίζουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού τα υλικά.
Ψιλοκόβουμε την πράσινη μακεδονίτικη πιπεριά και τις 2 μικρές τσίλι.
Επίσης πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μυρώνια. 
Βγάζουμε το ψάρι από την κατάψυξη και το κόβουμε σε πολύ λεπτές λωριδούλες.
Στήνουμε τη σαλάτα σε ένα πιάτο και από πάνω τοποθετούμε τις λωρίδες ψαριού.
Από πάνω ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες καυτερές πιπερίτσες ανάμεικτες, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο με άρωμα λεμονιού και πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο μυρώνι.