ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

Από την Chef Ντίνα Νικολάου

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ - ΣΕΦ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 29/04/2016

Δείτε το βίντεο στο skai player

Βαθμός δυσκολίας:

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

8 ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΤΣΑΚΩΝΙΚΕΣ (ΧΟΝΔΡΕΣ)
350 ΓΡ. ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΛΕΥΚΑ
350 ΓΡ. ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ PORTOBELLO
½ ΦΛ. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
1 ΚΡΕΜΜΥΔΙ
1 ΣΚΕΛ. ΣΚΟΡΔΟ
½ ΦΛ. ΚΡΑΣΙ ΛΕΥΚΟ
2 ΝΤΟΜΑΤΕΣ
1 Κ.Γ. ΠΑΠΡΙΚΑ ΚΑΠΝΙΣΤΗ
½ ΜΑΤΣ. ΒΑΣΙΛΙΚΟ
40 ΓΡ. ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
2½ ΦΛ. ΖΩΜΟ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΤΡΙΜΜΕΝΗ ΦΡΥΓΑΝΙΑ (ΓΙΑ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ)
ΑΛΑΤΙ-ΠΙΠΕΡΙ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τις μελιτζάνες:
Κόβουμε κατά μήκος τις μελιτζάνες, χαράζουμε το εσωτερικό τους μπακλαβαδωτά, τις ανοίγουμε λίγο, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και τις βάζουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί. Ρίχνουμε ελαιόλαδο και τις ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 25-30 λεπτά.

Για τη γέμιση:
Σωτάρουμε  σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο το κρεμμύδι και αλατίζουμε. Ρίχνουμε την πάπρικα, τα μανιτάρια πορτομπέλο ψιλοκομμένα, τα λευκά μανιτάρια ψιλοκομμένα, το αλάτι, το σκόρδο και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα, τον φρέσκο βασιλικό και ανακατεύουμε. Ανοίγουμε τις ψημένες μελιτζάνες, αφαιρούμε το εσωτερικό τους, το προσθέτουμε στον κιμά μανιταριών και γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το μείγμα.

Για την μπεσαμέλ:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο, προσθέτουμε το αλεύρι και σωτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει. Ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια απαλή κρέμα μπεσαμέλ.
Καλύπτουμε με την μπεσαμέλ τις γεμιστές μελιτζάνες, πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και τις βάζουμε ξανά στο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια τους.