ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΕΙΚ ΜΕ OΛΟΚΛΗΡΑ ΑΧΛΑΔΙΑ «BELLE HELEN»

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 23/10/2014

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Pastry Chef Χρήστο Βέργαδο
Για το σιρόπι:
  • 6 αχλάδια
  • 625 ml νερό 
  • 220 γρ. ζάχαρη
  • Φλούδα από 1 λεμόνι
  • 1 λοβό βανίλιας
Για το κέικ:  
  • 125 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 160 γρ. ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 160 ml Arla κρέμα γάλακτος 
  • 40 γρ. αμύγδαλα 
  • 60 γρ. αμύγδαλα σε σκόνη
  • 40 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 50 ml από το σιρόπι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες λεμονιού και τη βανίλια. Τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. 
Καθαρίζουμε τα αχλάδια (μόνο τη φλούδα, αφήνουμε το κοτσάνι). Προσθέτουμε τα αχλάδια μέσα στο σιρόπι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. 
Στη συνέχεια τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Συνεχίζουμε να βράζουμε το σιρόπι σε δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για το κέικ:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και την κρέμα γάλακτος. 
Βάζουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, την πούδρα αμυγδάλου, το μπέικιν πάουντερ, το σιρόπι, το αλεύρι και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 
Προσθέτουμε στη ζύμη κομματάκια σοκολάτας.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα.
Τοποθετούμε όρθια τα αχλάδια και ρίχνουμε γύρω από αυτά, το μείγμα του κέικ. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς, για 1 περίπου ώρα.
Ξεφορμάρουμε και περιχύνουμε το υπόλοιπο σιρόπι στην επιφάνεια του κέικ.