ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΑΡΝΑΚΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 01/06/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Σπύρο Παυλίδη

Ημερομηνία προβολής 01/06/11 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής

ΥΛΙΚΑ

  • 1 αρνίσιο μπουτάκι (περίπου 500 γρ.)
  • Μείγμα μπαχαρικών (κάρδάμωμο, κόλιανδρο, μπαχάρι)
  • Φρέσκο θυμάρι & δενδρολίβανο
  • 3 μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 3 καρότα
  • 3 ώριμες ντομάτες
  • 1 λεμόνι
  • 3 σκ. σκόρδο
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι & πιπέρι

 


 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, τα καρότα σε φέτες. Κόβουμε το αρνίσιο μπούτι σε μεγάλα κομμάτια. Το καρυκεύουμε με αλατοπίπερο και τα μπαχαρικά και το θωρακίζουμε σε δυνατή φωτιά απ΄ όλες τις πλευρές. Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τα λαχανικά μέχρι να πάρουν κι αυτά χρώμα και προσθέτουμε μυρωδικά της αρεσκείας μας (πχ θυμάρι, δενδρολίβανο). Ρίχνουμε νερό στη κατσαρόλα, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για τουλάχιστον 2 ώρες. Στη συνέχεια σουρώνουμε το φαγητό και ξαναβάζουμε την μισή ποσότητα από το ζουμάκι στην φωτιά, για να δέσει.

Ετοιμάζουμε τον πουρέ καπνιστής μελιτζάνας. Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις τρυπάμε για να μην σκάσουν. Τις τοποθετούμε πάνω στην εστία γκαζιού ή τις τρυπάμε με μια τσιμπίδα και τις καπνίζουμε στο γκαζάκι μας. Τις γυρνάμε τακτικά. Τις καπνίζουμε για 3-4 λεπτά και όταν αρχίσουν να μαλακώνουν είναι έτοιμες. Οι μελιτζάνες θα συρρικνωθούν και θα ξεροψηθούν. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψήσουμε τις μελιτζάνες στο γκριλ, στους 180 βαθμούς, για 15 λεπτά.

Στην συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε. Τα μικρά μαυράκια που ίσως μείνουν μέσα τα θέλουμε, γιατί θα δώσουν καπνιστό άρωμα και γεύση. Για να μην μαυρίσουν οι μελιτζάνες τις ρίχνουμε σε μια μαρινάδα με λίγο ελαιόλαδο και χυμό από ένα λεμόνι. Τις ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι ή τις λιώνουμε με ένα πηρούνι και τις ξαναρίχνουμε στη μαρινάδα. Προσθέτουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο και χτυπάμε με έναν αβγοδάρτη για να αφρατέψει. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαιντανό και ανακατεύουμε.

Φτιάχνουμε τις ροδέλες ντομάτας για συνοδευτικό. Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει καλά. Προσθέτουμε χοντρές ροδέλες ντομάτας, ψιλοκομμένο σκόρδο και θυμάρι. Τις σοτάρουμε μισό λεπτό από κάθε πλευρά. Η φωτιά πρέπει να είναι πολύ δυνατή, για να μην γίνει λιώσει η ντομάτα και γίνει

σαν σούπα! Αλατοπιπερώνουμε τις ντομάτες και είναι έτοιμες. Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να ρουφήξει το λάδι τους και είναι έτοιμες για σερβίρισμα.

Συνθετουμε το πιάτο. Τοποθετούμε ροδέλες ντομάτας και ρίχνουμε από πάνω το αρνάκι μας. Προσθέτουμε δίπλα πουρέ καπνιστής μελιτζάνας. Περιχύνουμε με λίγο ζουμάκι.