ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 30/04/2012
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον chef Βασίλη Μάνδρο
Ημερομηνία Προβολής: 30/4/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
Για 4-6 μερίδες
- 1 ½ κιλό μοσχάρι (στρογγυλό χωρίς κόκαλο)
- 1 σάλτσα για ψητό Knorr “Σπιτικό”
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 5 καρότα
- 3 κλων. σέλερι
- 1 κλων. φασκόμηλο
- 1 κλων. θυμάρι
- 2 κρεμμύδια
- 1 κεφάλι σκόρδο
- 350 ml Ελαιόλαδο Άλτις
- Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καρυκεύουμε το κρέας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι σε όλες τις πλευρές.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο μέχρι να καλύψει τον πάτο του τηγανιού.
Κόβουμε το κεφάλι σκόρδου στη μέση και το τοποθετούμε με την κομμένη πλευρά στο τηγάνι με το λάδι για 1-2 λεπτά μέχρι να βγάλει το άρωμά του στο λάδι.
Αφαιρούμε το σκόρδο από το τηγάνι και βάζουμε μέσα το κρέας. Το σοτάρουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές του μέχρι να κάνει κρούστα και να θωρακίσει τα υγρά του.
Μόλις πάρει χρώμα το βγάζουμε από το τηγάνι και το κρατάμε στην άκρη μέσα σε ένα ρηχό ταψί του φούρνου, μαζί με τα κομμένα σκόρδα.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τα καρότα ξαθαρισμένα και κομμένα στη μέση. Προσθέτουμε τα κλωνάρια σέλερι και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα βάζουμε στο ταψί με το κρέας.
Στο ίδιο τηγάνι πάλι σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε στο ταψί με το κρέας και τα λαχανικά.
Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι (κρατάμε στην άκρη τις φλούδες του) και το κόβουμε σε ροδέλες.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε και αυτό στο ταψί μαζί με τις φλούδες του κρεμμυδιού που θα μας δώσουν ωραίο σκούρο χρώμα στη σάλτσα.
Προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο στο τηγάνι και προσθέτουμε το φασκόμηλο και το λεμονοθύμαρο γαι 1-2 λεπτά.
Αδειάζουμε το λάδι και τα αρωματικά πάνω από το κρέας στο ταψί με τα λαχανικά.
Ψήνουμε 50 λεπτά αν το θέλουμε πιο ζουμερό ή μία ώρα για πιο καλά ψημμένο στους 175 βαθμούς. (Γενικά υπολογίζουμε 50 λεπτά – 1 ώρα ψήσιμο ανά κιλό κρέατος).
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφαιρούμε το κρέας και τα λαχανικά τα οποία τοποθετούμε σε μια ωραία πιατέλα την οποία διατηρούμε ζεστή.
Βάζουμε το ταψί που ψήσαμε το κρέας στο μάτι της κουζίας και το ανάβουμε για να κάνουμε τη σάλτσα. Προσθέτουμε 250 ml νερό και καθώς βράζυ με μια ξύλινη κουτάλα ξεκολάμε όλα τα κομματάκια νοστιμιάς από το ψήσιμο του κρέατος και των λαχανικών.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο του ταψιού σε κατσαρολάκι και φέρνουμε σε βρασμό. Μόλις βράσει προσθέτουμε τη σάλτσα για ψητό Knorr σπιτικό και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα. Προσθέτουμε και λίγο ελαιόλαδο για να γυαλίσει η σαλτσα και αφού ανακατέψουμε καλά, περιχύνουμε με τη σάλτσα το κρέας και τα λαχανικά στην πιατέλα και σερβίρουμε.