ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΧΤΑΠΟΔΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟ & ΚΑΠΑΡΟΣΑΛΑΤΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 26/03/2012

Βαθμός δυσκολίας:

–>

Από τον chef Γιάννη Βιδάλη

Ημερομηνία Προβολής: 26/3/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ½ κιλό χταπόδι
  • 160 γρ. ψωμί
  • 80 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 300 γρ. κρεμμύδι
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • ½ ματσ. μαϊντανό
  • 1 αβγό
  • ½ κρίθινο παξιμάδι
  • 1/3 ματσ. μάραθο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Ελαιόλαδο Άλτις

Για
τη σαλάτα:

  • 4 ντοματίνια
  • 4 καπαρόφυλλα
  • 1 κ.σ. κάπαρη
  • Αγουρέλαιο Άλτις
  • Αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βγάζουμε το
χταπόδι από την κατάψυξη και το αφήνουμε για μια μέρα στη συντήρηση του
ψυγείου.

Βράζουμε το
χταπόδι με ελάχιστο νερό, δάφνη και λίγο αλάτι για περίπου μιάμιση ώρα μέχρι να
μαλακώσει τελείως.

Αφού βράσει
αφαιρούμε την πέτσα και τις βεντούζες του, κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και το
περνάμε στο μπλέντερ προσέχοντας να μη λιώσει τελείως αλλά να μείνουν και
μερικά κομματάκια μέσα.

Βάζουμε το
αλεσμένο χταπόδι σε μεγάλο μπολ.

Ψιλοκόβουμε το
κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε σε τηγάνι με λίγο νερό για να αχνιστούν
και να γλυκάνουν και τα προσθέτουμε στο χταπόδι.

Σε μπολ βάζουμε
το κρασί και το ψωμί, το μουσκεύουμε καλά, το διαλύουμε με τα χέρια και το
προσθέτουμε στο χταπόδι.

Βάζουμε το
παξιμάδι σε πετσέτα και το χτυπάμε με έναν πλάστη ή άλλο βαρύ αντικείμενο μέχρι
να γίνει κομματάκια. Τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με το μάραθο και το
μαϊντανό ψιλοκομμένο, το αβγό, αλάτι και φρεκοτριμμένο πιπέρι.

Ανακατεύουμε όλα
τα υλικά μαζί και πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια και τα σφίγγουμε καλά για να
διατηρήσουν το σχήμα τους.

Τα περνάμε από
λίγο αλεύρι για να παναριστούν και τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο και από τις δύο
πλευρές για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Για τη σαλάτα
κόβουμε σε καρέ τα ντοματίνια και στη μέση τα φύλλα κάπαρης. Προσθέτουμε την
κάπαρη, περιχύνουμε με αγουρέλαιο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και
συνοδεύουμε τους χταποδοκεφτέδες.