ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΣΕΡΚΕΖΙΚΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 03/11/2010

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Χρήστο Στικόπουλο

Συνταγή με καταγωγή από τον Καύκασο για μια ιδιαίτερη σαλάτα/αλοιφή με κοτόπουλο, που μοσχοβολάει κανέλα και καρύδια


Ημερομηνία Προβολής: 3/11/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ. καρύδια
  • 1 στήθος κοτόπουλο
  • 4 φέτες ψωμί μπαγιάτικο για την ψίχα
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • 1 ξυλάκι κανέλλας
  • Κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • Κόκκινο καυτερό πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο Άλτις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το στήθος κοτόπουλου με αλάτι και ένα ξυλάκι κανέλλας για 1,5 ώρα χωρίς καπάκι. Συμπληρώνουμε με νερό, όσο χρειάζεται και δεν κλείνουμε με καπάκι την κατσαρόλα, διότι θα μυρίσει το κοτόπουλο. Αφού κρυώσει και μπορούμε να το πιάσουμε το χωρίζουμε σε πολύ λεπτές ίνες με το χέρι. Δεν πρέπει να έχουν περάσει πάνω από 6 ώρες από την ώρα του βρασίματος, γιατί μετά δεν θα γίνεται ίνες το κοτόπουλο. Κρατάμε το ζωμό από τον βρασμό του κοτόπουλου. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε με το ελαιόλαδο. Χτυπάμε στο μπλέντερ τα καρύδια και βάζουμε τη ψίχα ψωμιού, το μοσχοκάρυδο και το καυτερό πιπέρι και λίγο από το ζωμό και τα ξαναχτυπάμε. Σταδιακά προσθέτουμε το ζωμό, μέχρι να αποκτήσουμε μια σφιχτή κρέμα. Ανακατεύουμε εκτός του μίξερ τα κομματάκια κοτόπουλο με τη κρέμα και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με το γλυκό πιπέρι.

Με ελαιόλαδο και πιπέρι μπορούμε να φτιάξουμε μια κατακόκκινη σάλτσα για να το ραντίσουμε από πάνω στο σερβίρισμα: σε τηγάνι ζεσταίνουμε μια ποσότητα ελαιόλαδου [4 κ.σ.] και ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα. Ανακατεύουμε και είναι έτοιμο το κόκκινο λάδι. Προσέχουμε να μην κάψει το λάδι μας, δεν χρειάζεται – αρκεί να ζεσταθεί για να μπορέσει να διαλυθεί μέσα  η πάπρικα και να το χρωματίσει.