ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΗΧΤΗ ΧΤΑΠΟΔΙΟΥ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 28/11/2011

Βαθμός δυσκολίας:


Aπό τον chef Δημήτρη Αγοραστό

Ημερομηνία Προβολής: 28/11/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 1 χταπόδι (1,5 κιλό)
  • 3 κλων. δεντρολίβανο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 σφην. ξύδι μπαλσάμικο

Για τη σαλάτα:

  • 10 ντοματίνια
  • 10 ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι
  • 2 κ.σ. κάπαρη
  • Φύλλα ρόκας
  • 2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε γάστρα βάζουμε το χταπόδι και περιχύνουμε με το μπαλσάμικο. Βάζουμε στη γάστρα τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι και το δεντρολίβανο πάνω στο χταπόδι.

Βάζουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι και σκεπάζουμε προσεκτικά το χταπόδι με λαδόκολα, γιατί δεν θέλουμε να ξεραθούν τα πλοκάμια από τη θερμοκρασία του φούρνου και να κάνουν κρούστα.

Στη συνέχεια σκεπάζουμε με το καπάκι της γάστρας αλλιώς σκεπάζουμε πάνω από τη λαδόκολα με αλουμινόχαρτο και κλείνουμε καλά το ταψί.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.

Βγάζουμε το χταπόδι και κόβουμε το κεφάλι και τα πλοκάμια.

Παίρνουμε δυο μπολ ίδιου μεγέθους που να μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο.

Βάζουμε τα πλοκάμια στο κάτω μπολ μαζί με λίγο από το ζουμί του χταποδιού από τη γάστρα, και τα πιέζουμε με το δεύτερο μπολ από πάνω. Βάζουμε στο δευτερο μπολ κάποιο βάρος (π.χ. φρούτα) ώστε να πιέζει το χταπόδι και το αφήνουμε να παγώσει στο ψυγείο για 5-6 ώρες. Το ζουμί του χταποδιού γίνεται σαν ζελέ και μοιάζει με πηχτή.

Για τη σαλάτα κόβουμε στη μέση τα ντοματίνια. Προσθέτουμε τις ελιές, την κάπαρη, λάδι, μπαλσάμικο, αλάτι και πιπέρι.

Σε πιάτο στρώνουμε τα φύλλα ρόκας και από πάνω τοποθετούμε κουταλιές από τη ντομάτα, τις ελιές και την κάπαρη με της σος.

Κόβουμε σε λεπτές φέτες το χταπόδι και το τοποθετούμε πάνω από τη σαλάτα. Περιχύνουμε με το ζουμί της σαλάτας και μερικά ντοματίνια και ελιές και σερβίρουμε.