ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΧΟΧΛΙΟΙ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ, ΧΛΩΡΑ ΚΟΥΚΙΑ,ΑΓΡΙΑ ΜΑΡΑΘΑ ΚΑΙ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 15/04/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Δημήτρη Μαυράκη


Ημερομηνία Προβολής: 15/4/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video


ΥΛΙΚΑ

 

  • 500 γρ. χοντρούς χοχλιούς
  • 500 γρ. φρέσκες αγγινάρες
  • 400 γρ. χλωρά κουκιά λεπτά
  • 1 ματσ. μάραθο
  • 200 γρ. σπαράγγια
  • 250 γρ. αρακάς ???
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 σφηνάκι λευκό κρασί
  • 500 γρ.  ελαιόλαδο Άλτις
  • Αγουρέλαιο Άλτις
  • Αλάτι & πιπέρι

 

Για το αλευρολέμονο:

 

  • 2 λεμόνια
  • 50 γρ.αλεύρι μαλακό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Όταν πάρουμε τους χοχλιούς με το διχτάκι τους, τους βρέχουμε για να βγουν έξω απο το καβούκι τους και τους στραγγίζουμε. Βάζουμε νερό να βράσει, το αλατίζουμε και ζεματάμε τους χοχλιούς. Όταν πάρουν μια βράση τους κατεβάζουμε από την φωτιά. Τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε κάτω από μια βρύση με κρύο τρεχούμενο νερό, για να κρυώσουν. Τρίβουμε ελαφρά τους χοχλιούς μεταξύ τους, για να καθαρίσουμε το κέλυφος τους. Με ένα μαχαιράκι βγάζουμε όλες τις ακαθαρσίες από το κέλυφος και από το στόμιο.

 

Ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια. Ρίχνουμε τους χοχλιούς. Αλατοπιπερώνουμε. Οι χοχλιοί χρειάζονται μπόλικο αλάτι. Όταν βγάλουν τα αρώματα τους σβήνουμε με ένα σφηνάκι λευκό κρασί. Δυναμώνουμε την φωτιά για να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τα κουκιά και μετά τον μάραθο ψιλοκομμένο. Κουνάμε την κατσαρόλα για να ανακατευτούν τα υλικά. Ρίχνουμε και τον αρακά, σκεπάζουμε με ζεστό νερό και βράζουμε για 20 λεπτά.

 

Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε τις αγκινάρες. Βγάζουμε τα εξωτερικά της φύλλα και όταν φτάσουμε στην καρδιά, ξεφλουδίζουμε το σκληρό τους μέρος. Κόβουμε την καρδιά στη μέση και αφαιρούμε τις τριχούλες της. Την κόβουμε σε κομμάτια.  Καθαρίζουμε και τα σπαράγγια. Μετά από 20 λεπτά, όταν το φαγητό είναι μισοψημένο, ρίχνουμε τις αγγινάρες και τα σπαράγγια. Κουνάμε και πάλι την κατσαρόλα. Δεν ανακατεύουμε. Περιχύνουμε με μπόλικο αγουρέλαιο.Βράζουμε ένα τέταρτο ακόμη.  Τέλος, για να τελειώσουμε το φαγητό κάνουμε ένα “αλευρολέμονο”, ένα είδος αυγολέμονου χωρίς αβγό, με το οποίο δένουμε συνήθως φαγητά με λαχανικά.  Ρίχνουμε σε ένα μπολ χυμό από 2 λεμόνι και ανακατεύουμε ρίχνοντας σταδιακά αλεύρι. Προσθέτουμε λίγο ζουμάκι από την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο ακόμη αλεύρι για να δέσει. Κατεβάζουμε το φαγητό από την κατσαρόλα. Ρίχνουμε το αλευρολέμονο και κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού. Σερβίρεται ζεστό αλλά είναι πιο νόστιμο κρύο, όπως όλα τα λαδερά.