ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΤΟΥΡΤΑ ΠΑΒΛΟΒΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 21/01/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ημερομηνία Προβολής: 23/11/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • Για τη μαρέγκα:
  • Ασπράδια από 5 μεγάλα αβγά
  • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 βανίλιες (κάψουλες)
  • Για τη σαντιγί:
  • 500ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 2-3 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ροδόνερο
  • Σερβίρισμα:
  • 400γρ. φράουλες
  • Ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ταψί (όχι βαθύ). Απλώνουμε πάνω στο ταψί τη ζάχαρη και το βάζουμε στο φούρνο να ζεσταθεί για 10 λεπτά περίπου (προσοχή! δεν πρέπει να καραμελώσει).

Στο μεταξύ βάζουμε τα ασπράδια να χτυπιούνται στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ. Όταν σφίξει η μαρέγκα, βγάζουμε την καυτή ζάχαρη από το φούρνο και με το μίξερ σε λειτουργία τη ρίχνουμε στη μαρέγκα. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να κρυώσει η μαρέγκα, να γίνει σφιχτή (σχεδόν συμπαγής) και γυαλιστερή.

Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και με μια σπάτουλα παίρνουμε σιγά σιγά κουταλιές από τη μαρέγκα και τις απλώνουμε πάνω στο στρωμένο με χαρτί ψησίματος ταψί, με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα στρώμα ίσο σε πάχος και σε σχήμα στρογγυλού δίσκου. Προς το τέλος προσπαθούμε να κάνουμε περιμετρικά το δίσκο πιο ψηλό σε πάχος.

Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 140οC και ψήνουμε τη μαρέγκα για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα απαλό μπεζ χρώμα. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε τη μαρέγκα να κρυώσει μέσα στο φούρνο.

Ετοιμάζουμε και τη σαντιγί: χτυπάμε στην πολύ δυνατή ταχύτητα του μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να πάρει παχύρρευστη μορφή. Προσθέτουμε τότε το ροδόνερο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σφίξει καλά η σαντιγί.

Πλένουμε τις φράουλες με τα κοτσάνια τους, ύστερα τις στεγνώνουμε και τέλος τις κόβουμε στη μέση ή στα τέσσερα αν είναι πολύ μεγάλες.

Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από τη μαρέγκα και πάνω από τη σαντιγί απλώνετε τις φράουλες. Πασπαλίζετε τις φράουλες με λίγη ζάχαρη άχνη και σερβίρετε αμέσως!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+Email to someonePrint this page