ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ & ΠΙΛΑΦΙ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 30/12/2010

Βαθμός δυσκολίας:

Συνταγή για γιορτινό κοτόπουλο με ντεκόρ και δύο συνοδευτικά!

Από τον Chef Ανδρέα Λαγό

Ημερομηνία Προβολής: 30/12/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

Για το κοτόπουλο:

  • 1 κοτόπουλο περίπου 2 κιλά
  • 1 μέτρο κλωστή χοντρή
  • 1 πράσινο μήλο (κομμένο στα τέσσερα)
  • 1 πορτοκάλι (κομμένο στα τέσσερα)
  • 1 κλων. δενδρολίβανο
  • 150 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ λιωμένη
  • 2 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 4 σκ. σκόρδο
  • 1 ½  φλ. λευκό  κρασί
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • ½ φλ. κονιάκ
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κοφτές κ.σ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • 1 φλ. ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών Knorr
  • 1-2 λεμόνια
  • Αλάτι &πιπέρι

Για το γαρνίρισμα: φέτες πορτοκαλιών, κλωναράκια φριζέ μαϊντανού ή γκι, μερικά κερασάκια γλασέ

Για τις πατάτες:

  • 1 κιλό πατάτες baby
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 1 κ.σ. κόλιανδρο ξερό & χοντροκοπανισμένο
  • 3 σκ. σκόρδο
  • ½ κ.γ. κανέλλα
  • Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Νερό ή ζωμό Knorr
  • Αλάτι & πιπέρι

Για τo πιλάφι:

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου (ζεματισμένα και κομμένα)
  • 400 γρ. ρύζι για πιλάφι
  • ½ φλ. κονιάκ
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 50 γρ. κουκουνάρι
  • 3 φλ. ζωμό κότας Knorr
  • 1 ξυλαράκι κανέλλας
  • 1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
  • 100 γρ. κάστανα βρασμένα ή ψημένα
  • ½ ματσ. μαϊντανό
  • 1 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • 1 πράσινο μήλο σε κυβάκια
  • 2 κ.σ. καβουρδισμένο σουσάμι
  • Αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κοτόπουλο και την σάλτσα: καθαρίζουμε, πλένουμε και σκουπίζουμε το κοτόπουλο. Το αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά και το γεμίζουμε με τα μισά κομμάτια του μήλου, του πορτοκαλιού και το δενδρολίβανο, το δένουμε με το σπάγκο και το “ράβουμε” με οδοντογλυφίδες. To τρίβουμε εξωτερικά με μισό πορτοκάλι και το αλατοπιπερώνουμε. Τοποθετούμε στο ταψί, βάζουμε τα κομμένα κομμάτια από τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα υπόλοιπα μήλα και το περιχύνουμε με μαργαρίνη λιωμένη και τον μισό χυμό πορτοκαλιού.  Ψήνουμε στο φούρνο για 1 ½ -2 ώρες στους 200° C περιβρέχοντάς το κάθε τόσο με τη σάλτσα του και ραντίζοντάς το με λίγο κρασί.

Στο μεταξύ ξεπικρίζουμε τη φλούδα των πορτοκαλιών βράζοντάς την για λίγα λεπτά σε νερό, τη στραγγίζουμε και την ξαναβράζουμε μαζί με τη ζάχαρη, το κονιάκ κι ελάχιστο νερό σε τηγάνι, ώσπου να καραμελώσει.

Καβουρδίζουμε σε 2 κουταλιές μαργαρίνη το αλεύρι μέχρι να χρυσίσει.
και τονΜόλις ψηθεί το κοτόπουλο το βγάζουμε από το ταψί και το κρατάμε σε μέρος ζεστό. Περνάμε τη σάλτσα του ταψιού από σουρωτήρι και ρίχνουμε το ζουμί σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ζωμό και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε μέσα το αλεύρι (που έχουμε καβουρδίσει), ανακατεύουμε λίγο για να διαλυθεί και προσθέτουμε την καραμελωμένη φλούδα τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και βράζουμε τόσο, ώστε η σάλτσα να γίνει παχύρευστη. Εάν θέλουμε ενισχύουμε τη γεύση της σάλτσας με χυμό λεμονιού και λίγο δενδρολίβανο.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο σε οβάλ πιατέλα, περιχύνοντάς το με τη σάλτσα και γαρνίροντάς την με στρογγυλές φέτες πορτοκαλιού.

Για τις πατάτες: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
Βάζουμε τις πατάτες στο ταψί, τις αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί. Τις ανακατεύουμε πολύ καλά και τις αφήνουμε να μαριναριστούν για 1 ώρα πριν τις βάλουμε στο φούρνο. Όσο ψήνονται και πριν αρχίσουν να μαλακώνουν, τραβάμε 2 – 3 φορές το ταψί και ανακατεύουμε καλά για να μην κολλήσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζωμό ή νερό. Όταν μαλακώσουν και η φλούδα τους είναι τραγανή, μετά από 30 λεπτά περίπου, είναι έτοιμες για σερβίρισμα.

Για την γέμιση: βράζουμε για 2 λεπτά τα συκωτάκια ψιλοκομμένα για να μην βγάλουν στο φαγητό μαύρο ζωμό και για να καθαρίσουν από το αίμα τους. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το πράσο και ρίχνουμε τα συκωτάκια να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε το ρύζι και το κουκουνάρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κονιάκ και αφού εξατμιστεί προσθέτουμε το κρασί. Εφόσον απορροφηθεί από το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ζωμό, τη κανέλλα, το μπαχάρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε πολύ χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να εξατμιστεί όλος ο ζωμός. Προσθέτουμε το μαϊντανό, το κάστανο και το μήλο το οποίο το έχουμε σοτάρει πρώτα σε μαργαρίνη. Σερβίρουμε τη γέμιση ζεστή σε πιατέλα ή μπολ και πασπαλίζουμε με σουσάμι.