ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΓΡΗΓΟΡΟ ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ ΜΕ ΚΕΤΣΑΠ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 13/06/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τη Νένα Ισμυρνόγλου

Ημερομηνία Προβολής: 13/6/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

Για 15 τεμάχια 

  • 400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 120 γρ. ψωμί ολικής αλέσεως
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις 
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1/4 κ.γ. τριμμένη κανέλλα
  • 1 φλ. τριμμένο πάγο
  • 4 σκελ. ψητό σκόρδο
  • 1 φλ. κόκκινο κρασί
  • Αλάτι, πιπέρι

Για την σάλτσα:

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 2 ντομάτες
  • 1/2 φλ. κέτσαπ Hellmann’s με 50% λιγότερη ζάχαρη
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Επιπλέον θα χρειαστείτε:
  • Πίτες για σουβλάκι
  • Φύλλα βασιλικού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Τυλίγουμε ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδο με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε μαζί με το φαγητό μας στους 180 – 200 βαθμούς για 45 λεπτά με μία ώρα.

Παίρνουμε 5-6 σκελίδες του ψημένου σκόρδου και τις βάζουμε σε μπολ.

Προσθέτουμε τον μοσχαρίσιο κιμά, ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το ψωμί μουλιασμένο σε νερό και στραγγισμένο, κύμινο, ελάχιστη κανέλα και ζυμώνουμε καλά χρησιμοποιώντας τριμμένο πάγο που θα αφρατέψει το μείγμα και θα μαλακώσει τις ίνες του κιμά.

Κάθε φορά που ζυμώνουμε βουτάμε τα χέρια μας σε κόκκινο κρασί για έξτρα γεύση στον κιμά.

Αφού ενωθούν τα υλικά, πλάθουμε σε μικρά μακρόστενα, σουτζουκάκια.

Ζεσταίνουμε καλά ένα τηγάνι μεγάλο με βαρύ πάτο και ρίχνουμε μέσα ελαιόλαδο. Μόλις κάψει ρίχνουμε τα σουτζουκάκια και τα σοτάρουμε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε στο τηγάνι και 2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες για να βγάλουν το άρωμά τους.

Μόλις πάρουν χρώμα τα σουτζουκάκια προσθέτουμε στο τηγάνι τη ντομάτα κομμένη σε μικρά κυβάκια αφού σωταριστούν για λίγα λεπτά προσθέτουμε στο τηγάνι την κέτσαπ που θα ενώσει τα υλικά, αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι. Αφήνουμε να μαγειρευτούν για 4-5 λεπτά και να δέσει η σάλτσα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Βρέχουμε τις πίτες με λίγο νερό και της ψήνουμε σε πολύ καυτή σχάρα, σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι, ίσα ίσα να πάρουν χρώμα και να παραμείνουν μαλακές. 

Κόβουμε τις πίτες σε μικρά τριγωνάκια και τις βάζουμε σε μπολ για να τις ραντίσουμε εύκολα με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Στήνουμε τις πιτούλες ακανόνιστα σε μεγάλο πιάτο δίνοντας ύψος.

Από πάνω βάζουμε το γιαούρτι και δίπλα τοποθετούμε τα σουτζουκάκια περιχύνοντας όλο το πιάτο με τη σάλτσα τους. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε και λίγο γιαούρτι μέσα στη σάλτσα μόλις κατεβάσουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ενώ είναι ακόμα ζεστή η σάλτσα για να γίνει πιο κρεμμώδης. 

Πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό και σερβίρουμε.