ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ & ΣΠΑΝΑΚΙ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 28/11/2013

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Στράτο Χατζηιωαννίδη

Ημέρα προβολής 28/11/2013. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 500 γρ. σπανάκι
  • 1 ντομάτα φρέσκια
  • 250 γρ. ντομάτα κονκασέ Pummaro
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 2 καρότα
  • 6 λιαστές ντομάτες
  • ½ ματσ. μαϊντανό
  • 1 ζωμό λαχανικών Knorr Σπιτικός
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Πάπρικα
  • Ρίγανη
  • Μπούκοβο προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε αποβραδίς γίγαντες. Τους ξεπλένουμε και τους βάζουμε με ζωμό λαχανικών και κρύο νερό στη χύτρα για 30 λεπτά. Σε κανονική κατσαρόλα βράζουμε για περίπου μία ώρα. Το φρέσκο φασόλι βράζει πιο γρήγορα, οπότε το ελέγχουμε.
Όσο βράζουν τα φασόλια φτιάχνουμε τη σάλτσα. Σε τηγάνι βάζουμε λάδι σ’ όλον τον πάτο, σωτάρουμε το κρεμμύδι σε φέτες σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξανθύνει και να μαλακώσει, το σκόρδο σε φέτες, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, τα καρότα σε ροδέλες, τη φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη (αφού την καψαλίσουμε λίγο στη φλόγα του γκαζιού ή την βράσουμε για να βγάλουμε τη φλούδα), τη λιαστή ντομάτα σε φέτες και τη ντομάτα κονκασέ και τελευταίο το σπανάκι μέχρι να πέσει. Δεν θέλουμε να μαγειρευτεί.
Σουρώνουμε τους γίγαντες, κρατάμε λίγο από το ζουμί και τους βάζουμε σε ταψί. Ρίχνουμε την κόκκινη σάλτσα στα φασόλια με λίγο από ζωμό βρασμού και  ανακατεύουμε ελαφρώς για να μοιραστούν τα υλικά. Τέλος βαζουμε αλάτι και πιπέρι.
Ψήνουμε σκεπασμένο για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς συνολικά (σκεπασμένο 10’ και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε για 20’’ να γκρατιναριστεί και να μελώσει η σάλτσα).