ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΚΟΡΑΚΙ ΜΑΝΗΣ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ & ΑΡΑΚΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 16/12/2010

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Αλέξανδρο Φουρούλη

Ημερομηνία Προβολής: 16/12/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 1 βιολογικό κόκορα (περ. 2,5 κιλά)
  • 1 καρότο
  • 1 πράσο
  • 1 κλων. σέλερι
  • 1 φινόκιο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 50 γρ. σταφίδες
  • 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 100 γρ. αρακά
  • 100 ml κρασί Μοσχάτο Σάμου
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. μπαχάρι
  • Μυζήθρα ξερή
  • Θυμάρι φρέσκο
  • Κάρυ
  • Πάπρικα
  • Ζωμό κότας Knorr Σπιτικός
  • Αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τον κόκορα σε 4 μερίδες. Αλείφουμε με λάδι τα κομμάτια και τα «πουδράρουμε» με ένα μίγμα μπαχαρικών από κύμινο, μπαχάρι, κάρυ, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί σοτάρουμε τα κομμάτια του κόκορα για να χρυσίσουν από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε τον κόκορα από την κατσαρόλα και πετάμε το λάδι και το λίπος που έβγαλε ο κόκορας. Προσθέτουμε τα λαχανικά που έχουμε ήδη κόψει σε κομμάτια: το κρεμμύδι, το καρότο, το πράσο, το φινόκιο, το σέλερι και το σκόρδο. Τα σοτάρουμε να μαλακώσουν, προσθέτουμε και τις σταφίδες και σβήνουμε με το μοσχάτο. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ σε χαμηλή φωτιά.  Προσθέτουμε τον κόκορα στα λαχανικά, το θυμάρι και τον ζωμό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες. Δέκα λεπτά πριν τον κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τον αρακά και το κριθαράκι. Όταν το κριθαράκι φουσκώσει και ρουφήξει τα υγρά του φαγητού προσθέτουμε τριμμένη μυζήθρα και σερβίρουμε.