ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΜΠΑΚΛΑΒΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 20/12/2013

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Nomad Chef Ανδρέα Λαγό

Ημέρα προβολής 20/12/13. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.

ΥΛΙΚΑ
Για τη γέμιση:

  • 80 γρ. αμύγδαλα
  • 80 γρ. φουντούκια  
  • 30 γρ. κουκουνάρι
  • 5 κ.σ. σουσάμι
  • 1/4 κ.γ. κανέλλα
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κ.γ. μπαχάρι
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
  • 5 κ.σ. μέλι Aττική
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το κέικ:

  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 1/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 100 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
  • 150 γρ. μαργαρίνη με 25% βούτυρο Flora  
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 1 κ.γ. βανίλια υγρή
  • 150 γρ. μέλι Aττική
  • 200 γρ. γάλα φρέσκο

Για την επικάλυψη:

  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 60 γρ. μέλι Aττική
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • 100 γρ. αμύγδαλα & φουντούκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη γέμιση:
Καβουρδίζουμε και τρίβουμε σε χοντρά κομμάτια τα αμύγδαλα και τα φουντούκια. Καβουρδίζουμε το κουκουνάρι και το σουσάμι. Τρίβουμε την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι. Βάζουμε σε ένα μπολ τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, το κουκουνάρι, το σουσάμι, ξύσμα από πορτοκάλι και μέλι. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, το γαρύφαλλο και την κανέλλα. Τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Για το κέικ μελιού:
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη μαργαρίνη με βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν κρέμα. Βάζουμε ένα – ένα τα αβγά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα, την υγρή βανίλια, μέλι, αμύγδαλο τριμμένο, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, αλάτι και ανακατεύουμε στο μίξερ ή με το χέρι, μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα για κέικ.
Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί στις φόρμες και τις αλείφουμε με μαργαρίνη με βούτυρο. Στρώνουμε μία δόση ζύμης και μία δόση γέμισης. Προσθέτουμε ζύμη, μετά γέμιση και τέλος σκεπάζουμε με τη ζύμη. Βουτάμε τα δάχτυλα μας στο κονιάκ και πιέζουμε την επιφάνεια της βασιλόπιτας για να βγει όταν ψηθεί, πιο επίπεδη από πάνω.
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να βγαίνει στεγνό το μαχαίρι όταν τρυπήσουμε το κέντρο ενός από τα κέικ.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και τo αφήνουμε να κρυώσει  πάνω σε μια σχάρα.

Για την επικάλυψη:
Ανακατεύουμε το κονιάκ με το μέλι για να γίνουν σιρόπι. Χοντροκόβουμε και καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα και τα φουντούκια. Όταν κρυώσει το κέικ, περιχύνουμε όλη  την επιφάνεια με το σιρόπι και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και τα φουντούκια, κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και μέλι.