ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 20/11/2014
Βαθμός δυσκολίας:
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Ημέρα προβολής 20/11/14. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.
ΥΛΙΚΑ
Για 2 ταψάκια 26 εκ.
- 250 γρ. φύλλο καταΐφι ΚΑΝΑΚΙ
- 75 γρ. φιστίκια Αιγίνης
- 100 γρ. βούτυρο Lurpak
Για το σιρόπι:
- 1 φλ. νερό
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αποξηραμένα τριανταφυλλάκια
- 3 κ.σ. ροδόνερο
Για την κρέμα τυριού:
- 600 γρ. Arla φρέσκο τυρί κρέμα
- 250 ml Arla κρέμα γάλακτος
- ½ φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
- ½ κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
- 1 σφην. λικέρ μαστίχας
Για το σερβίρισμα:
- Γλυκό του κουταλιού βύσσινο
- Φιστίκια Αιγίνης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι:
Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη και τα αποξηραμένα τριανταφυλλάκια, για 7 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Ρίχνουμε το ροδόνερο, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για τους δίσκους καταΐφι:
Τρίβουμε τα φιστίκια Αιγίνης.
Κρατάμε το μισό και λίγο λιγότερο καταΐφι στην άκρη και αρχίζουμε να ξαίνουμε το υπόλοιπο για να αφρατέψει. Απλώνουμε λίγο λίγο το καταΐφι σε μια φόρμα, φτιάχνοντας έναν δίσκο. Πασπαλίζουμε με τη μισή περίπου ποσότητα από τα τριμμένα φιστίκια Αιγίνης. Βάζουμε σε μία δεύτερη φόρμα το υπόλοιπο καταΐφι και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τριμμένα φιστίκια Αιγίνης. Μοιράζουμε ομοιόμορφα το βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια και ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο.
Κατά τον ίδιο τρόπο απλώνουμε το υπόλοιπο καταΐφι, σε ένα ίδιο ταψάκι ή ελαφρώς μικρότερο και το βάζουμε κι αυτό να ψηθεί πάνω από το άλλο.
Το δεύτερο ταψάκι το βγάζουμε από το φούρνο πιο γρήγορα, γιατί χρειάζεται λιγότερο χρόνο ψήσιμο.
Για την κρέμα:
Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και την σκόνη μαστίχας, μέχρι να αφρατέψει αρχικά και μετά να σφίξει η κρέμα ξανά. Προσθέτουμε το λικέρ μαστίχας και χτυπάμε για λίγο ακόμη. Μεταφέρουμε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Για την τούρτα:
Βγάζουμε από το φούρνο το καταϊφι, έτσι όπως είναι καυτό, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι κουταλίτσα κουταλίτσα και το αφήνουμε να κρυώσει. Έπειτα μεταφέρουμε προσεκτικά το σιροπιασμένο κρύο καταΐφι σε μια πιατέλα.
Στρώνουμε τη μισή κρέμα από πάνω δημιουργώντας ροζέτες. Σκεπάζουμε με το δεύτερο δίσκο από καταΐφι. Διακοσμούμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι και γλυκό του κουταλιού βύσσινο.