ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΤΗΓΑΝΗΤΑ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΦΑΚΗΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 08/04/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Aπό την Chef Aλέξα Αποστολίδη


Ημερομηνία Προβολής: 08/4/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video


ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ. έτοιμες φακές σούπα

Για τα μπαρμπούνια:

  • 4-6 μπαρμπούνια
  • Αλάτι χονδρό
  • ½ φλ. αλεύρι
  • Ελαιόλαδο Άλτις

Για την γαρνιτούρα:

  • 2 καρότα
  • 1/4 ντομάτας
  • ½ ξερό κρεμμύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σουρώνουμε τις φακές που μας περίσσεψαν από χτές. Ρίχνουμε τα ¾ της ποσότητας στο μπλέντερ και τις πολτοποιούμε ρίχνοντας σταδιακά ελαιόλαδο και λίγο ζουμάκι από τις φακές που στραγγίξαμε ή νερό. Το ελαιόλαδο θα βοηθήσει τις φακές να γίνουν σαν μους. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Τσιγαρίζουμε τα καρότα, κομμένα σε κύβους, και το κρεμμύδι χοντροκομμένο. Όταν πάρουν χρώμα, τα βγάζουμε αμέσως από το τηγάνι με μια σουρωτή κουτάλα. Δεν θέλουμε να μαλακώσουν, αλλά να είναι τραγανά. Τα τοποθετούμε απάνω σε χαρτί κουζίνας και αλατίζουμε. Προσθέτουμε αρκετό λάδι για το τηγάνισμα του μπαρμπουνιού. Αλατοπιπερώνουμε τα μπαρμπούνια και τα αλευρώνουμε σε κοσκινισμένο αλεύρι. Τα τινάζουμε και τα τοποθετούμε στο ίδιο ζεστό λάδι, που έχει πάρει γεύση από τα λαχανικά. Τηγανίζουμε από την κάθε πλευρά έως ότου πάρουν χρώμα. Τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε σε ένα πιάτο βάζοντας τον πουρέ και το μπαρμπούνι και γαρνίροντας με τα λαχανικά μας. Περιχύνουμε με ωμό ελαιόλαδο.

 

 

*Συνταγή για φακές:

  • 400 γρ. φακές
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 καρότο
  • 4 σκελ. σκόρδο
  • 3 ώριμες ντομάτες (προαιρετικά)
  • λίγη ρίγανη
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2 κ.σ. κόκκινο ξίδι
  • 5 φλ. νερό
  • ½ φλ. ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι & πιπέρι 

Πλένουμε καλά τις φακές. Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καρότο και τα αφήνουμε να σοταριστούν και να καραμελώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να βγάλει το άρωμα του. Ρίχνουμε και τις φακές  και τις ανακατεύουμε έως ότου καλυφθούν με το λάδι. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το νερό και τα μυρωδικά (ρίγανη, δαφνόφυλλο) και βράζουμε για 45 λεπτά ή έως ότου χυλώσουν.  Προσθέτουμε το ξίδι και είναι έτοιμες.