ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 27/04/2012
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Θανάση Ρούσσο
Ημερομηνία Προβολής: 27/4/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 20 γρ. μαγιά νωπή
- ½ κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 70 ml ελαιόλαδο Άλτις
- Νερό
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό βανίλιες
- 4 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
Για το σερβίρισμα:
- 1 φλ. κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 1 βανίλια σκόνη
- 4 φύλλα δυόσμου
- ½ κ.γ. κανέλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αδειάζουμε το αλεύρι σε μπολ και το κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο. Προσθέτουμε στη λακούβα τη ζάχαρη, το αλάτι και 100 ml ελαιόλαδο.
Σε χλιαρό νερό διαλύουμε τη φρέσκια μαγιά και την προσθέτουμε στο αλεύρι, συμπληρώνουμε λίγο-λίγο χλιαρό νερό ανακατεύοντας και ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 30-45 λεπτά.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη σε πάχος περίπου 2-3 χιλιοστά και διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από την ταρτιέρα μας, για να καλύψει και τα τοιχώματα. Πιέζουμε καλά με τα δάχτυλα για να εφαρμώσει μέσα στην ταρτιέρα.
Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της τάρτας με ένα πηρούνι για να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο.
Πλένουμε τις βανίλιες και τις κόβουμε στα τέσσερα. Τοποθετούμε τα κομμάτια πάνω τη ζύμη περιμετρικά από έξω προς τα μέσα μέχρι να καλυφθεί ολόκληρη η επιφάνεια της τάρτας.
Περιχύνουμε τις βανίλιες με το μέλι, βάζουμε την ταρτιέρα στο φούρνο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.
Σε μπολάκι αδειάζουμε ένα φλιτζάνι σαντιγί, μαζί με τη βανίλια, την άχνη ζάχαρη και την καστανή ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να δέσει η σαντιγί.
Διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και κόβουμε σε μεγάλα τρίγωνα κομμάτια.
Βάζουμε 1-2 κουταλιές σαντιγύ, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα, λίγο μέλι, διακοσμούμε με φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου και σερβίρουμε.