ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΤΑΡΤΑ ΜΑΛΙΜΠΟΥ ΑΝΑΝΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 14/05/2015

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Bαγγέλη Μωραϊτη
ΥΛΙΚΑ
Για ταρτιέρα 32 εκ.
Για τη ζύμη:
  • 220 γρ. αλεύρι
  • 110 γρ. βούτυρο Lurpak (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 1 αβγό
  • ¼ κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση: 
  • 1 ανανά
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 60 γρ. μαύρη ζάχαρη 
  • 200 ml λικέρ μαλιμπού 
Για την κρέμα πατισιέ:
  • 500 ml γάλα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. αλεύρι
  • 20 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 1 λοβό βανίλιας 
  • 2 αβγά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την κρέμα πατισιέ:
Χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα αβγά, τη ζάχαρη και το αλεύρι για περίπου 5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Παράλληλα ζεσταίνουμε το γάλα, αλλά να μην πάρει βράση και πρσθέτουμε το 1/3 στο μείγμα των αβγών, λίγο λίγο, ώστε να μην κόψει. Όταν το μείγμα πάρει θερμοκρασία, το βάζουμε όλο στην κατσαρόλα με το γάλα και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να δέσει, αλλά με προσοχή στη φωτιά. Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο.
Καλύπτουμε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη, την αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.
Για τη ζύμη: 
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο και ανακατεύουμε. Κάνουμε μια τρύπα στη μέση, βάζουμε το αβγό και ζυμώνουμε μέχρι το να γίνει μία μαλακή ζύμη. Την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί, για 30 λεπτά.
Αφού ξεκουραστεί, ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη, ανάμεσα σε δύο λαδόκολες και την τοποθετούμε σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη ταρτιέρα. Απλώνουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα και κόβουμε περιμετρικά όση εξέχει. Τρυπάμε με ένα πιρούνι τη ζύμη στη βάση της τάρτας και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για μισή ώρα. Αφού ψηθεί, την αφήνουμε να κρυώσει. 
Για τη γέμιση:
Κόβουμε σε φέτες τον ανανά. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη μαύρη ζάχαρη, το λικέρ μαλιμπού, τη βανίλια, τις φέτες ανανά, τα κομμάτια ανανά και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει ο ανανάς. Όταν είναι έτοιμος τον στραγγίζουμε.
Έπειτα πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ το 1/3 του βρασμένου ανανά. Βάζουμε σε ένα μπολ την κρύα κρέμα πατισιέ, προσθέτουμε τον πολτοποιημένο ανανά και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός. 
Απλώνουμε την κρέμα ανανά στην ψημένη βάση της τάρτας. 
Τοποθετούμε από πάνω τις καραμελωμένες φέτες του ανανά, περιχύνουμε με τη σάλτσα ανανά και στολίζουμε την τάρτα με το λοβό βανίλιας.