ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΟΥΛΕΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 05/06/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Τζούλια Τζανικιάν και τη Μαίρη Τσιρoνιάν, Μέλη του Αρμένικου Κυανού Σταυρού Ελλάδας

Ημερομηνία Προβολής: 5/6/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

Για 40-45 κομμάτια

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 25 γρ. μαγιά
  • 1 σφην. ελαιόλαδο Άλτις
  • 1 ½ φλ. νερό
  • ¼ κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση: 

  • 750 γρ. ταχίνι
  • 2 ½ φλ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • Σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τη μαγιά, με λίγο αλεύρι, το λάδι, το αλάτι και λίγο νερό και ανακατεύουμε για να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι αρχικά σε ένα σφιχτό ζυμάρι. 

Αφήνουμε να φουσκώσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια το χωρίζουμε σε τέσσερα ίσα μέρη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλα 20 λεπτά τυλιγμένα με μεμβράνη. 

Σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε ένα στρογγυλό φύλλο, λίγο πιο χοντρό από της παραδοσιακής πίτας. Θα ανοίξουμε συνολικά 4 φύλλα, αφού τέσσερις είναι και οι μπάλες ζύμης που έχουμε και θα κάνουμε σε κάθε φύλλο την ίδια διαδικασία: αλείφουμε την επιφάνεια του κάθε φύλλου με ταχίνι φροντίζοντας να καλύπτει καλά όλη την επιφάνειά του. Πασπαλίζουμε με περίπου μισό ποτήρι ζάχαρη και λίγη κανέλα και τυλίγουμε σε σφιχτό και λεπτό ρολάκι. Με τα χέρια το πιέζουμε σε όλο του το μήκος για να κλείσει καλά μακραίνοντας το έτσι λίγο παραπάνω. Κόβουμε σε ίσες φετούλες το ρολάκι.  σε κάθε μία φετούλα κλείνουμε τις ανοιχτές πλευρές και με τα χέρια δίνουμε σχήμα μικρού στρογγυλού ψωμιού. 

Στη συνέχεια αλείφουμε τη μία πλευρά κάθε πιτούλας με ελαιόλαδο και τη βουτάμε στο σουσάμι. Σε λαδωμένο ταψί ή σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα παρατάσσουμε τις πιτούλες αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και ψήνουμε για 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς στη ρύθμιση πάνω-κάτω αντίσταση.