ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΤΡΙΦΟΓΥΡΙΣΤΗ ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΧΟΥΡΜΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 11/12/2013

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Nomad Chef Ανδρέα Λαγό

Ημέρα προβολής 11/12/13. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.

ΥΛΙΚΑ
(για 8 άτομα)

  • 8 φύλλα κρούστας
  • Ρευστή μαργαρίνη Βιτάμ Culinesse

Για τη γέμιση:

  • 350 γρ. μαργαρίνη με 25% βούτυρο Flora
  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 3 αβγά
  • 350 γρ. άσπρα αμύγδαλα τριμμένα
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 5 κ.σ. ανθόνερο

Για τη σάλτσα:

  • 150 γρ. χουρμάδες
  • 500 γρ. χυμό πορτοκάλι

Για το σερβίρισμα:

  • Ζάχαρη άχνη
  • Κανέλλα
  • Παγωτό βανίλια ή γιαούρτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη σάλτσα χουρμά
Βγάζουμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες. Τους βάζουμε ολόκληρους μαζί με το χυμό πορτοκάλι σε μια μικρή κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 20 λεπτά. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία. Πολτοποιούμε τους χουρμάδες με το χυμό πορτοκάλι και λίγο ανθόνερο, μέχρι να γίνουν μία σάλτσα.

Για τη γέμιση
Χοντροκόβουμε τα φυστίκια Αιγίνης στο μούλτι. Βάζουμε σε ένα μπολ τη μαργαρίνη με βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το αμύγδαλο, τα φιστίκια Αιγίνης, το ξύσμα λεμονιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλεύρι, τα αβγά και τέλος το ανθόνερο και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ομοιογενοποιηθουν τα υλικά.

Συναρμολόγηση
Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας και τα απλώνουμε διαδοχικά, φτιάχνοντας μια μεγάλη γραμμή δύο μέτρων περίπου, έτσι ώστε το ένα φύλλο να καλύπτει το άλλο κατά δύο εκατοστά. Διπλώνουμε λίγα εκατοστά τις δύο μεγάλες άκρες του φύλλου και μοιράζουμε με κουταλιές τη γέμιση, κατά μήκος, στην άκρη του φύλλου.
Ξεκινάμε να τυλίγουμε από τη μία άκρη μέχρι την άλλη.
Αλείφουμε με νερό το φύλλο και τυλίγουμε κυκλικά.
Αλείφουμε με ρευστή μαργαρίνη ένα στρογγυλό ταψί 29 εκ. διάμετρο. Μεταφέρουμε την πίτα στο ταψί και την αλείφουμε με ρευστή μαργαρίνη και λίγο νερό. Αν περισσέψει κάποιο φύλλο καλύπτουμε τυχόν τρύπες που έχουν δημιουργηθεί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς, για 45-50 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό το φύλλο και να πάρει χρώμα.

Για το σερβίρισμα
Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και την αφήνουμε για 15 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.
Πασπαλίζουμε την πίτα με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλλα. Σερβίρουμε με παγωτό γιαούρτι και τη σάλτσα από χουρμά.