ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΠΙΤΙΚΟ BURGER (ΜΠΕΡΓΚΕΡ)

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 09/11/2010

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Κώστα Τσίγκα

Η απόλυτη συνταγή για το μπιφτέκι του μπέργκερ: χορταστικό, ζουμερό και ‘ψηλό’ όσο πρέπει

 

Ημερομηνία Προβολής: 9/11/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video


ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά από λάπα
  • 400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά από στήθος
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 κρόκο αβγού
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κ.σ. οyster σος
     
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Bacon ξεροψημένο
  • Τυρί Cheddar ή ροκφόρ ή γκοργκονζόλα
  • Μαγιονέζα Hellmanns
  • Μαρούλι
  • Ντομάτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες και το σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να χρυσίσει. Το βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το πολύ λάδι και το ψιλοκόβουμε για να το ρίξουμε στον κιμά.

Σε μια λεκάνη αναμειγνύουμε ελαφρά όλα τα υλικά: τον μοσχαρίσιο κιμά από λάπα, τον μοσχαρίσιο κιμά από στήθος, τον μαϊντανό, τον κρόκο του αβγού, την oyster σος, το πιπέρι, το αλάτι και το ψημμένο κρεμμύδι. Ανακατεύουμε απαλά για να αναμιχθούν όλα τα υλικά.

Βγάζουμε τον κιμά από το μπολ και φτιάχνουμε έναν χοντρό κύλινδρο σαν ρολό, με διάμετρο ανάλογη με το μέγεθος του ψωμιού που θα χρησιμοποιήσουμε. Τυλίγουμε τον κύλινδρο σε μεμβράνη κουζίνας και τον αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.

Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και τον κόβουμε με μεγάλο μαχαίρι σε φέτες/μπιφτέκια πάχους περίπου πέντε εκατοστών ή όσο παχιά μας αρέσουν. Τα ψήνουμε σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές και κατόπιν τα βάζουμε στο φούρνο στους 220 βαθμούς για 10 – 15 λεπτά.

Ψήνουμε ελαφρά τα ψωμάκια κομμένα στη μέση στο αντικολλητικό τηγάνι, όπου τηγανίσαμε τα μπέργκερ, και από τις δύο πλευρές ίσα ίσα για να ζεσταθούν.

Για να φτιάξουμε το ξεροψημένο μπέικον βάζουμε τις φέτες του μπέικον σε αντικολλητικό ταψάκι και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να χάσουν το λίπος τους, να πάρουν ένα σκούρο χρώμα και να ξεροψηθούν.

Συνθέτουμε το μπέργκερ βάζοντας το μπιφτέκι στο ψωμάκι, απο πάνω μια φέτα τυρί τσένταρ, το μπέικον, μια φέτα ντομάτα, φρέσκο κρεμμύδι, το μαρούλι και τη μαγιονέζα.