ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 10/03/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Νίκο Κατσούνα
Ημερομηνία Προβολής: 10/3/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 1 κ. σουπιές
- 1 κ. χόρτα διάφορα (σέσκουλα, καυκαλήθρες,λάπαθα,παπαρούνες κλπ)
- 1 μαραθόριζα
- 1 πράσο σε ροδέλες
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 300 γρ. Σπιτική ντομάτα Pummaro
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- Ελαιόλαδο Άλτις
- 1 κ.γ. ντοματοπελτέ
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- ½ ποτ. τσίπουρο με γλυκάνισο
- Αλάτι & πιπέρι
ΕKTEΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις σουπιές και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Ξεπλένουμε το μελάνι τους, γιατί δεν το τρώνε οι περισσότεροι. Παόολ αυτά αν μασς αρέσει η ξεχωριστή γεύση και το άρωμα του, δεν το ξεπλένουμε, είναι και πολύ θρεπτικό!
Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα πλένουμε καλά. Κόβουμε το πράσο σε ροδέλες, τα χόρτα σε μεγάλα κομμάτια, την μαραθόριζα και το κρεμμύδι σε πολύ μικρά κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο, γιατί τα χόρτα πίνουν πολύ! Σοτάρουμε το φινόκιο, το κρεμμύδι και το πράσο. Προσθέτουμε τις σουπιές, τις γυρίζουμε λίγο μέσα στην κατσαρόλα να τσιγαριστούν και ρίχνουμε μια κουταλίτσα ντοματοπελτέ. Σβήνουμε με τσίπουρο. Προσθέτουμε την ντομάτα, ελαχιστη ζάχαρη, αλάτι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές. Δεν προσθέτουμε νερό, αφήνουμε το φαγητό να βράσει στο ζουμί του, για 15-20 λεπτά. Προσέχουμε τον χρόνο βρασμού, γιατί η σουπιά, όπως και όλα τα μαλάκια, σκληραίνει με το πολύ μαγείρεμα. Εντωμεταξύ, χοντοκόβουμε την πρασινάδα, με το χέρι. Τα χορταρικά δεν πρέπει να είναι ψιλοκομμένα σε αυτό το φαγητό, γιατί ρουφάνε πολύ λάδι και μαραίνονται. Όταν το φαγητό μισοβράσει, τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρολα. Δεν μας ανησυχεί ο όγκος τους, γιατί θα μαραθούν γρήγορα και θα πέσουν. Λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγητό από την φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο. Δεν τον βάζουμε από την αρχή γιατί μαυρίζει. Τελευταία πινελιά, λίγο λεμόνι, που απογειώνει την γεύση του φαγητού.