ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 06/12/2011

Βαθμός δυσκολίας:


Από την μαγείρισσα Τασούλα Κουφοπούλου

Ημερομηνία Προβολής: 06/12/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ. γιαούρτι πρόβειο
  • 3 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. κακάο
  • 4 αβγά
  • 1 φακ. μπέικιν πάουντερ
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • Κακάο για πασπάλισμα 

Για το σιρόπι:

  • 3 φλ. νερό
  • 3 φλ. ζάχαρη
  • Φλούδα από το 1/4 πορτοκαλιού
  • Φλούδα από το 1/4 λεμονιού
  • 2 βανίλιες
  • 3 κ.σ. κονιάκ

Για την κρέμα καραμέλας:

  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 125 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ Soft

” style=”font-family:Arial”>ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κέικ & σιρόπιασμα:

Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αβγά και τα χτυπάμε με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Προσθέτουμε γιαούρτι και ανακατεύουμε. Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο και σιγά σιγά ανακατεύουμε με μια σπάτουλα για να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Αλείφουμε με αρκετή μαργαρίνη ένα ταψί (ιδανικά διαστάσεων 33εκ. Χ 38 εκ.). Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις παρει βράση μετράμε 10-12 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Όταν βγει η σοκολατόπιτα από το φούρνο την αφήνουμε να κρυώσει, τη σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι και την αφήνουμε να το ρουφήξει.

Για την καραμέλα γάλακτος:

Παίρνουμε ένα ζαχαρούχο γάλασε αλουμινένια συσκευασία και το βάζουμε στη χύτρα με νερό που να καλύπτει δυο δάχτυλα την κονσέρβα. Το βράζουμε για μιάμιση ώρα στην χύτρα ταχύτητας σε χαμηλή φωτιά. Αν δεν έχουμε χύτρα ταχύτητας μπορούμε να κάνουμε το ίδιο σε κατσαρόλα με καπάκι, αλλά θα το βράζουμε τουλάχιστον μία ώρα παραπάνω σε χαμηλή φωτιά με νερό που να καλύπτει την κονσέρβα δύο δάχτυλα επίσης. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Όταν το ανοίξουμε θα δούμε ότι το γνωστό μας ζαχαρούχο γάλα έχει πάρει ένα καφετί χρώμα καραμέλας. Το αδειάζουμε σε μπολ και το χτυπάμε με τη μαργαρίνη σε μιξεράκι μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Απλώνουμε την καραμέλα γάλακτος πάνω στην σοκολατόπιτα και τη βάζουμε στο ψυγείο για να σταθεί. Μπορούμε βέβαια να την φάμε και απευθείας.

*Μια και θα μπούμε στον κόπο να κάνουμε καραμέλα γάλακτος συμφέρει να κάνουμε 2-3 κουτιά ζαχαρούχο γάλα και να τα φυλάξουμε στο ψυγείο. Διατηρούνται για καιρό!

Πριν σερβίρουμε την πασπαλίζουμε με κακάο και –προαιρετικά- στολίζουμε με σιρόπι σοκολάτας.