ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 23/05/2012
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον chef Ιωσήφ Μπεϊντάρη
Ημερομηνία Προβολής: 23/5/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 2 πράσινες πιπεριές
- 2 κόκκινες πιπεριές
- 2 κίτρινες πιπεριές
- 300 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ντομάτα
- 1 κ.γ. κύμινο
- Ελαιόλαδο Άλτις
- 1 κ.σ. μουστάρδα Hellmann’s
- 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια από το βράδυ σε ένα μπολ με νερό.
Τα βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό, δάφνη, καρότο, κρεμμύδι και ελαιόλαδο για περίπου μισή ώρα. Προς το τέλος προσθέτουμε λίγο αλάτι και προσέχουμε να τα βγάλουμε όσο είναι μαλακά αλλά χωρίς να λιώνουν.
Σουρώνουμε καλά τα φασόλια και τα κρατάμε στην άκρη.
Πλένουμε καλά τις πιπεριές τις τρυπάμε για να μη φουσκώσουν και σκάσουν κατά το ψήσιμο και τις ψήνουμε στους 220 βαθμούς για είκοσι λεπτά.
Μόλις βγουν οι πιπεριές τις βγάζουμε κατευθείαν από το ταψί και τις βάζουμε σε ένα μπολ σκεπάζοντας με μεμβράνη και τις αφήνουμε για 10-15 λεπτά.
Με αυτό τον τρόπο θα ξεκολλήσουν εύκολα οι εξωτερικές φλούδες της πιπεριάς και είναι πιο εύκολο να τις ξεφλουδίσουμε.
Στη συνέχεια ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τα σπόρια από το εσωτερικό τους και κόβουμε τη σάρκα σε μέτρια κομματάκια.
Κόβουμε τη ντομάτα σε κυβάκια.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε πρώτα τη σάρκα της πιπεριάς και τη ντομάτα και στη συνέχεια τα φασόλια λίγα λίγα γιατί θέλουμε μια σχετική ισορροπία στα υλικά μας.
Προσθέτουμε αλάτι, κύμινο, το λευκό μέρος από 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο, μιά πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη (αν θέλουμε βάζουμε μισή ή και καθόλου αν δεν μας αρέσουν τα πολύ καυτερά).
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά.
Ετοιμάζουμε το dressing βάζοντας σε μπολ το ζουμί από το ταψί που ψήθηκαν οι πιπεριές, χυμό από ένα λεμόνι, αντίστοιχο ελαιόλαδο (λεμόνι 1 μέρος, ελαιόλαδο 3 μέρη είναι η σωστή αναλογία), 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα και ανακατεύουμε για να γίνει μια παχύρρευστη βινεγκρέτ.
Περιχύνουμε τα φασόλια και τις πιπεριές με τη βινεγκρέτ, ανακατεύουμε καλά και ιδανικά αφήνουμε στο φυγείο να βγάλει τα αρώματά της για τουλάχιστον 3 ώρες.