ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ & ΠΑΣΤΕΛΙ ΚΑΡΥΔΙΟΥ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 04/03/2014

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Νomad Chef Aνδρέα Λαγό

Ημέρα προβολής 4/3/2014. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.

ΥΛΙΚΑ

Για τη σαλάτα:

  • 200 γρ. φύλλα σπανάκι    
  • ¼ ματσ. μυρώνια
  • ¼ ματσ. καυκαλήθρες
  • ¼ ματσ. μαϊντανό
  • ¼ ματσ. κάρδαμο
  • 3 κλων. σέλερι
  • ¼ ματσ. μάραθο
  • 10 φέτες νούμπουλο ή λούντζα
  • 150 γρ. συκομαΐδα

Για τα αχλάδια:

  • 3 αχλάδια
  • 500 γρ. νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 φέτα λεμόνι
  • 2-3 σταγόνες χυμό λεμόνι
  • 1 κ.σ. μαραθόσπορο

Για το παστέλι καρυδιού:

  • 200 γρ. καρυδόψυχα
  • 1 ασπράδι
  • 2 κ.σ καστανή ζάχαρη
  •  ½ κ.γ. σπόρους κύμινου
  • ½ κ.γ. σπόρους κόλιανδρου
  • Αλάτι-πιπέρι

Για τη σάλτσα:

  • 8 κ.σ. σιρόπι από αχλάδια
  • 3 κ.σ λευκό ξίδι
  • 100 γρ. ελαιόλαδο Άλτις Απαλό
  • Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα αχλάδια:
Καθαρίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε στη μέση και στη συνέχεια, πολύ προσεκτικά, βγάζουμε τα κουκούτσια.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το λεμόνι, το μαραθόσπορο και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα αχλάδια και τα βράζουμε για 10-12 λεπτά.
Μεταφέρουμε σε ένα μπολ τα αχλάδια με το σιρόπι τους και τα κρυώνουμε κατευθείαν στο ψυγείο.
Όταν κρυώσουν τα αχλάδια, τα κόβουμε σε φέτες, χωρίς να τις χωρίσουμε στο πάνω μέρος, σαν να φτιάχνουμε βεντάλια.

Για το παστέλι καρυδιού:
Βάζουμε σε ένα μπολ τα καρύδια, αλάτι, πιπέρι, σπασμένο κόλιανδρο, σπόρους κύμινου, καστανή ζάχαρη και ασπράδι αβγού.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει λίγο η ζάχαρη και να υγροποιηθεί το ασπράδι. Απλώνουμε  το μείγμα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και το ψήνουμε για 20 λεπτά, στους 160 βαθμούς.
Το αφήνουμε να κρυώσει και το σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια.

Για τη σάλτσα:
Βάζουμε σε ένα βάζο το σιρόπι από τα αχλάδια. Προσθέτουμε  λευκό ξίδι, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο. Κουνάμε πολύ καλά το βάζο, μέχρι να ανακατευτούν όλα τα υλικά και να γίνουν μια δεμένη σάλτσα.

Για τη σαλάτα:
Κόβουμε τις καυκαλήθρες, τα μυρώνια, το κάρδαμο, το μάραθο, τον μαϊντανό, το σπανάκι και το σέλερι.
Βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε, με τα λαχανικά σκεπασμένα με λίγο βρεγμένο χαρτί, για να μη μαραθούν.
Σερβίρουμε τη σαλάτα, περιχύνουμε με τη σάλτσα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αχλάδια, τη συκομαϊδα κομμένη σε μικρές ροδέλες, τις φέτες από το νούμπουλο και το παστέλι καρυδιού.