ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ, ΓΑΡΙΔΕΣ & ΚΡΕΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟΥ ΣΥΚΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 12/05/2015

Βαθμός δυσκολίας:

Aπό τον Chef Ξενοφών Κατσιμαγκλή
ΥΛΙΚΑ
Για 4 άτομα
  • 16 γαρίδες καθαρισμένες
  • 6 φρέσκιες αγκινάρες 
  • 100 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 ml χυμό λεμονιού
  • 50 ml ούζο
  • 50 ml μοσχάτο Λήμνου
  • 1 πράσο
  • 1 πράσινη μικρή πιπεριά 
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι 
  • 150 γρ. Arla τυρί Havarti 
  • 1 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού σύκο Kalamata Papadimitriou 
  • ½ ματσ. άνηθο
  • Αλάτι – πιπέρι 
Για το ρύζι:
  • 250 γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 100 γρ. ηλιέλαιο
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 250 ml λευκό κρασί αρετσίνωτο
  • 100 ml νερό
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε μέσα σε ένα μπολ με νερό να τις καλύπτει και προσθέτουμε τον χυμό ενός λεμονιού. 
Σωτάρουμε σε ένα κατσαρολάκι το κρεμμύδι με τη δάφνη στο βούτυρο. 
Στη συνέχεια βάζουμε το ηλιέλαιο, το ρύζι και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε το νερό, αλάτι και πιπέρι. 
Ψιλοκόβουμε και σωτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο, το ξερό κρεμμύδι, την πράσινη πιπεριά, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τις αγκινάρες. Σβήνουμε με το μοσχάτο κρασί και το ούζο. Προσθέτουμε την κρέμα βαλσαμικού με σύκο, τις γαρίδες, αλάτι, πιπέρι και τον χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε το βρασμένο ρύζι, αφαιρούμε τη δάφνη, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό, το havarti κομμένο σε κυβάκια, τον άνηθο ψιλοκομμένο και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για πέντε ακόμη λεπτά. 
Σερβίρουμε το ριζότο και γαρνίρουμε με κρέμα βαλσαμικού με σύκο.