ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΨΩΜΙ ΜΕ ΣΥΚΑ, ΑΜΥΓΔΑΛΑ & ΡΟΔΟΝΕΡΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 02/05/2012

Βαθμός δυσκολίας:



Από την Άννα Καρυστιανού

Ημερομηνία Προβολής: 2/5/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακ. ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 2 σφην. ροδόνερο
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλο
  • 100 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
  • 4 ξερές παστελαριές (γεμιστά αποξηραμένα σύκα)
  • 4 κ.σ. γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλεύρι ολικής αλέσεως και κάνουμε στο κέντρο τους μια λακουβίτσα.

Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και προσθέτουμε ένα κουταλάκι ζάχαρη.

Προσθέτουμε τη μαγιά στο κέντρο τη λακούβας μαζί με την κανέλα, μιάμιση κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, το μέλι (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πετιμέζι) και τα δύο σφηνάκια ροδόνερο και ανακατεύουμε σιγά σιγά προσθέτοντας λίγο χλιαρό νερό.

Προσθέτουμε λίγο αλάτι (όχι στην αρχή γιατί απενεργοποιεί τη μαγιά) και συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσθέτωντας λίγο ακόμα νερό αν χρειαστεί, προσέχοντας να μη μας βγει πολύ αραιή η ζύμη.

Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 40-50 λεπτά ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 40 βαθμούς για 15-20 λεπτά.

Ξαναζυμώνουμε απαλά το φουσκωμένο ζυμάρι, το βάζουμε σε καθαρή αλευρωμένη επιφάνεια και με έναν πλάστη το ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο.

Απλώνουμε στο κέντρο της ζύμης του ψωμιού δυο κουταλιές του γλυκού τριαντάφυλλο. Βάζουμε από πάνω τις παστελαριές κομμένες σε μικρά κομμάτια, τα ελαφρώς καβουρδισμένα αμύγδαλα και τυλίγουμε σε ρολάκι, πλάθοντας με τα χέρια σε φραντζολάκι με τη γέμιση στο εσωτερικό.

Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια και βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 20 λεπτά και στη συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.

Κόβουμε σε χοντρές φέτες και σερβίρουμε περιχύνοντας με λίγο γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο.